Asigurare obligatorie a locuinței împreună cu impozitele

Asigurarea locuintei
Sursa foto: fabricadeasigurari.ro

Deși este expusă semnificativ catastrofelor naturale, cum sunt cutremurele și inundațiile, și în ciuda faptului că are o lege care obligă toți proprietarii să își asigure locuința, România este pe ultimul loc în Europa în ceea ce privește procentul de case asigurate. Concret, în caz de cutremur major, cum a fost cel din 1977, patru din cinci proprietari riscă să rămână pe străzi. În acest context, autoritățile se gândesc să impulsioneze vânzarea de asigurări cu ajutorul autorităților locale.

” În perioada următoare am putea să avem, cu sprijinul Parlamentului, întâlniri cu structuri asociative ale autorităților locale. Ne gândim deja la colaborări cu Asociația Consiliilor Județene, cu structuri asociative ale autorităților locale. Ei sunt vectorii cei mai importanți. Cred că putem să găsim o serie de modalități pentru a crește gradul de cuprindere în asigurare. Aș propune să implicăm autoritatea locală în zona de încasare. Să vedem dacă putem găsi o formulă legislativă care să permită acest lucru. Dacă am reuși să transformăm autoritatea locală în colector cred că ar fi extrem de benefic și, în cazul unor evenimente majore, efortul bugetar nu va mai fi același. De exemplu, ar putea fi colectată prima atunci când se plătesc impozitele locale„, a declarat, la un eveniment de specialitate organizat de DC News, Gabriel Avrămescu, prim-vicepreședinte al Autorității de Supraveghere Financiară(ASF). Potrivit acestuia, s-au purtat deja discuții de principiu și, în următoarea perioadă, ar urma să aibă loc întâlniri cu structurile mai sus amintite.

Avrămescu se referă la asigurarea PAD, emisă de Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor( PAID), un organism care are ca acționari mai multe societăți de asigurare private, dar care funcționează în baza unei legi care obligă toți proprietarii de locuințe să achiziționeze PAD. Obligativitatea este, însă, mai mult teoretică, în condițiile în care sancțiunea pentru cei care nu fac asigurare (amendă de până la 500 de lei) nu a fost niciodată aplicată, tocmFai pentru că primarii ezită, de multe ori din motive electorale, să amendeze populația.Drept urmare, procentul locuințelor asigurate nu a sărit niciodată de 20%, în toată istoria de 15 ani a PAID.

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL