Atacul asupra portului Reni. Romașcanu: „E situația alimentară a întregii lumi!”

Lucian Romascanu si Daniel Ciungu

Martori oculari din România au filmat mai multe explozii în dimineața zilei de luni, la ora 4, chiar lângă granița României, după ce forțele ruse au bombardat din nou regiunea Odesa. Mai multe videori postate pe Facebook arată cum dronele ar fi atacat succesiv regiunea Portului Reni, dar și orașul Ismail, situate în apropierea graniței româno-ucrainene.

Invitați la Puterea Știrilor, Lucian Romașcanu, purtător de cuvânt al PSD, și Daniel Ciungu, consilier PNL Sector 1, au discutat despre acest subiect. Purtătorul de cuvânt al PSD a atras atenția, în acest context, că ar trebui, totuși, la nivel internațional „să existe canale de mediere, astfel încât ceea ce face Rusia acum – oprirea prin orice mijloace a exportului de cereale ucrainene din Ucraina – să fie rezolvat, pentru că e vorba de situația alimentară a întregii lumi, în special a zonelor din Africa”.

Și liberalul Daniel Ciungu a condamnat acțiunea Rusiei și a precizat că Guvernul Ciolacu și guvernele viitoare trebuie să continue discuțiile cu Israelul pentru sistemul Iron Dome.

Lucian Romașcanu (PSD): Motiv de îngrijorare există tot timpul, pentru că o acțiune militară atât de aproape de granițele noastre poate să fie oricând extinsă. Sigur că poate fi dintr-o greșeală, să spunem, dar poate fi într-o greșeală ascunsă sau o operațiune sub steag fals, ceea ce ar pune într-o situație extrem de complicată tot conflictul din Ucraina din acest moment. Automat ar fi vorba despre un stat NATO care ar fi băgat în acest conflict.

Eu sper din suflet să nu existe o asemenea escaladare, să fie o operațiune militară a Rusiei în Ucraina. Ar trebui, totuși, la nivel internațional să existe canale de mediere, astfel încât ceea ce face Rusia acum – oprirea prin orice mijloace a exportului de cereale ucrainene din Ucraina – să fie rezolvat, pentru că e vorba de situația alimentară a întregii lumi, în special a zonelor din Africa. Toată comunitatea internațională va trebui să lucreze să rezolve acest lucru. În rest, vorbim strict de o operațiune militară. Eu sper din suflet că nu există un risc imediat, dar un risc de accident, de depășire a granițelor într-un foc necontrolat, ar putea duce lucrurile într-o zonă pe care nu-și dorește nimeni.

Daniel Ciungu (PNL): Nu poate să ajungă Rusia până acolo încât să bage un stat membru NATO în acest conflict. Nu văd acest lucru întâmplându-se, și ca să adaug în plus față de ce a spus dl. ministru Romașcanu, poate fi o greșeală la un moment dat în care vorbim de 200m în care o astfel de dronă să cadă pe teritoriul românesc.

Până la urmă, de asta e bine, uitându-ne la la acest nou mod de a desfășura războiul – OK, ne vin avioane F-16, dar acestea sunt de obicei bune, fie contra unor ținte terestre serioase sau contra altor avioane. La drone foarte mici ai nevoie de o antiaeriană de un alt fel și de asta e bine că Guvernul Ciucă a început discuțiile cu Israelul pentru sistemul lor care se apără tocmai contra țintelor foarte mici, rachetele mici care vin din Gaza către Israel. România este, de altfel, primul stat european și membru al NATO care discută cu Israelul pentru a prelua acest sistem. Presupun că și guvernul Ciolacu și orice alt Guvern ulterior al României va continua aceste discuții pentru că, într-adevăr, fiind țara cu cea mai mare graniță cu Ucraina, e important să fim capabili, dacă există vreun astfel de accident, să răspundem repede și acolo.

 

Autor

  • Marinela Anghelus

    Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL