Autoritatea anticorupţie din R. Moldova a decis: Maia Sandu poate primi premiul acordat la Timişoara

Sursa foto: Facebook/Maia Sandu

Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, poate să primească premiul de 30.000 euro oferit recent de municipiul Timişoara, întrucât termenul de „premiu” nu se regăseşte în lista termenilor care se circumscriu noţiunii de „cadou”, a transmis, marţi, Centrul Naţional Anticorupţie (CNA) de la Chişinău, după ce Preşedinţia Republicii Moldova a cerut lămuriri în acest sens, ca urmare a apariţiei unor polemici pe această temă.

Potrivit CNA, regimul juridic al cadourilor nu este aplicabil în cazul acordării/decernării unor premii, având în vedere că termenul de „premiu” nu se regăseşte în lista termenilor care se circumscriu noţiunii de „cadou”, potrivit art. 16 aln. (1) din Legea integrităţii nr. 82/2017.

Totuşi, instituţia menţionează în răspunsul pentru Preşedinţie că nu dispune de competenţe pentru interpretarea actelor normative, scrie NewsMaker.

CNA a remarcat, de asemenea, faptul că Premiul „Timişoara pentru Valori Europene” a fost instituit prin Hotărârea Consiliului local nr. 138/2023, respectiv aprobat prin act normativ al unei autorităţi publice şi publicat transparent pe pagina Primăriei Timişoara.

„Manipularea termenilor cu scopul de a denigra instituţia prezidenţială sunt un instrument de propagandă menit să slăbească încrederea în instituţii şi în societate. Premiile sunt o recunoaştere a meritelor, iar decernarea acestora este o practică firească la nivel internaţional. De astfel de premii au beneficiat inclusiv prim-miniştri şi preşedinţi de ţară”, a comentat şeful de cabinet al preşedintei Maia Sandu, Adrian Băluţel.

Instituţia prezidenţială a transmis că preşedinta Maia Sandu va decide modul de utilizare a banilor după ce aceştia vor fi transferaţi.

Maia Sandu a primit la 13 ianuarie premiul „Timişoara Pentru Valori Europene”, care este însoţit de suma de 30.000 euro.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: