Autoritatea Electorală Permanentă a lansat un ghid de prevenire și combatere a acțiunilor de dezinformare alegătorilor

Sursa foto: INQUAM PHOTOS / OCTAV GANEA

Autoritatea Electorală Permanentă a lansat un ghid de prevenire și combatere a acțiunilor de dezinformare a alegătorilor. În perspectiva scrutinelor din acest an, instituția atrage atenția că mijloacele de dezinformare cu privire la modul de organizare și desfășurare a proceselor electorale sunt într-o permanentă evoluție.

Cei care se implică în astfel de demersuri, apelează la diferite mijloace tehnice și strategii de influențare a legăturilor care duc la răspândirea rapidă a informațiilor cu caracter fals sau înșelător. Alegătorilor li se recomandă să identifice credibilitatea sursei și a conținutului, să urmărească logica informației, dovezile și argumentele, dar să verifice dacă imaginile sau clipurile nu sunt trucate.

Autoritatea enumeră și câteva indicii care ar trebui să ridice semne de întrebare. Atunci când pe fluxul de știri apar informații cu titluri care promit sezaționalul, este necesară citirea întregului conținut al articolului. Atenție la modul în care sunt scrise articolele, și anume scrierea cu majuscule, greșeli repetate de ortografie, erori de traducere, semne de punctuație care induc dramatism sau formulări evazive care conduc la presupuneri, lansarea de zvonuri sau conspirații.

În paginile ghidului se mai arată că înaintea distribuirii, din reflex, a informațiilor din mediul digital, este foarte utilă pauza de 5 secunde, care permite creierului să se detașeze de emoțiile puternice declanșate de mesajele care dezinformează, pentru că emoțiile, în special cele negative, ne pot face să distribuim conținutul fără să evaluăm critic informația.

Ghidul are recomandări și pentru jurnaliști, pentru că aceștia joacă un rol esențial în informarea publicului în timpul alegerilor. Ei trebuie să rămână echidistanți și să nu favorizeze vreun partid sau candidat, să evite conflictele de interese și să verifice riguros informațiile înainte de publicare.

Ghidul de prevenire și combatere a acțiunilor de dezinformare a alegătorilor este publicat pe site-ul Autorității Electorale Permanente roaep.ro.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL