Autoritatea pentru Reformă Feroviară relansează licitaţia pentru achiziţia a 12 trenuri pe hidrogen

Sursă foto: ARF

Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) anunţă că a publicat în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice licitaţia pentru achiziţia a 12 automotoare în tracţiune electrică pe bază de pile de combustie cu hidrogen, destinate transportului feroviar de călători.

”Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) informează că, ieri 26 decembrie 2023, a fost publicat în platforma SEAP anunţul nr. CN1062968 privind achiziţia a 12 automotoare în tracţiune electrică pe bază de pile de combustie cu hidrogen, destinate transportului feroviar de călători, precum şi achiziţionarea serviciilor de mentenanţă şi reparaţii a acestor automotoare, necesare funcţionării respectivelor automotoare”, informează miercuri ARF.

Valoarea achiziţiei este cuprinsă între 1.596.354.562 lei fără TVA şi 2.468.146.243 lei fără TVA, în funcţie de durata serviciilor conexe contractului – 15, respectiv 30 de ani, iar durata contractului va fi de 215 luni. Finanţarea proiectului este asigurată prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, „Componenta 4 – Transport sustenabil” şi de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, în limita sumelor aprobate anual cu această destinaţie, conform programelor de investiţii publice aprobate potrivit legii.

În data de 7 noiembrie 2023, procedura de licitaţie anterioară a fost anulată de ARF, pentru că singura ofertă depusă, a asocierii Alstom-Linde Gaz, a fost declarată neconformă. ARF precizează că, în cadrul acestei noi proceduri de achiziţie finanţată cu fonduri PNRR, ARF a făcut câteva modificări ale strategiei de achiziţie.

Astfel, achiziţia serviciilor de alimentare cu hidrogen a trenurilor se va realiza printr-o procedură de atribuire separată, iar furnizorul automotoarelor în tracţiune electrică pe bază de pile de combustie cu hidrogen va asista ARF în elaborarea specificaţiilor tehnice, astfel încât serviciile de alimentare să fie coordonate cu caracteristicile tehnice ale trenurilor şi caracteristicile de exploatare.

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: