Avioane britanice au interceptat bombardiere rusești în spațiul aerian internațional deasupra Scoției

avion de luptă
Sursă foto: Captură Video

Marea Britanie a afirmat luni că avioane ale sale de vânătoare Typhoon au interceptat două bombardiere de patrulare maritimă ruse în spaţiul aerian internaţional de deasupra Scoţiei, în zona de nord de supraveghere aeriană a NATO, relatează Reuters.

„Piloţii şi-au lansat Typhoon-urile pentru a intercepta două bombardiere ruseşti cu rază lungă de acţiune, în această (luni) dimineaţa, pe care le-au supravegheat în timp ce treceau la nord de Insulele Shetland, pregătiţi să contracareze orice eventuală ameninţare la adresa teritoriului brtianic”, anunţă ministrul brtianic de stat al Forţelor Armate, James Heappey.

Marea Britanie anunţă că avioanele sale cu reacţie de tip Typhoon sunt mobilizate cu regualritate la astfel de incidente, pentru a securiza şi apăra spaţiul aerian britanic.

Piloţi britanici au desfăşurat recent o misiune de poliţie aeriană NATO în Estonia, unde s-au efectuat peste 50 de interceptări de acest fel.

Rusia a anunţat luni că bombardiere strategice au efectuat zboruri de rutină în ape internaţionale, deasupra Arcticii.

Pe de altă parte, armata ucraineană a revendicat luni unele cuceriri în estul şi sudul Ucrainei – înaintări mici în cadrul contraofensivei istovitoare pe care a lansat-o cu două luni în urmă pentru a elibera teritorii ocupate de Rusia.

În est, Bătălia de la Bahmut continuă să facă ravagii, de un an.

Trupele ruseşti se află în defensivă în acest orăşel devastat, pe care l-au cucerit în mai, devenit un simbil al războiului.

„În sectorul Bahmut, 3 km² au fost eliberaţi săptămâna trecută. În total 40 km² au fost eliberaţi pe falcul de sud al sectorului Bahmut”, a anunţat adjuncta ministrului ucrainean al Apărării Gana Maliar.

Ucraina se află în dificultate mai la nord, în zona Kupiansk, astfel încât nu şi-a putut ”concentra forţele în ofensiva din sectorul Bahmut”, potrivt lui Maliar.

Ministerul rus al Apărării a anunţat luni în comunicatul său zilnic de presă că a ”respins cu succes” atacuri în zona Kupiansk, unde a revendicat înaintări săptămâna trecută şi unde Ucraina a ordonat, din această cazuă, evacuarea a zeci de localităţi mici.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL