Balanţa agroalimentară a UE a înregistrat un surplus record în 2023

Sursa: adevarul.ro

Balanţa agroalimentară a UE a înregistrat un surplus record în 2023, graţie persistenţei preţurilor ridicate ale produselor exportate de UE şi scăderii preţurilor la produsele importate, a anunțat Comisia Europeană.

Conform acestor date, exporturile agroalimentare ale UE au atins un nivel record de 228,6 miliarde de euro în 2023, în timp ce importurile s-au cifrat la 158,6 miliarde de euro, rezultatul fiind un excedent total de 70,1 miliarde de euro, reprezentând o creştere de 22%, sau 12,8 miliarde de euro, comparativ cu situaţia din 2022.

„Principalele motoare ale exporturilor UE au fost preparatele pe bază de cereale, produsele lactate şi vinul…Graţie calităţii sale recunoscute, competitivităţii şi nivelului său ridicat de diversificare, Uniunea Europeană rămâne cel mai important trader mondial de produse agroalimentare”, se arată în raportul publicat de executivul comunitar.

Primele trei destinaţii ale exporturilor agroalimentare ale UE în 2023 au fost Marea Britanie, unde au mers 22% sau 51,3 miliarde de euro din exporturile UE, urmate de SUA şi China, unde au ajuns 6% din exporturile agroalimentare ale UE. Totuşi, datele arată că exporturile UE de carne de porc în China au scăzut cu 29% în 2023. De asemenea, exporturile agroalimentare ale UE spre Turcia au crescut cu 7% sau 683 milioane de euro iar cele spre Ucraina au crescut cu 18% sau 533 milioane de euro, până la 3,455 miliarde de euro.

Citește mai mult AICI

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL