Bani de la stat pentru rezolvarea problemelor cu apa caldă și căldura din apartamente

Repartitor
Sursa foto: Unsplash

Ministerul Energiei lansează joi, 1 februarie 2024, la ora 12:00, prin platforma MYSMIS, două apeluri de proiecte pentru sprijinirea investițiilor de modernizare și reabilitare a rețelei de termoficare.

Apelurile de proiecte se vor lansa în platforma MySMIS2021 prin procedură cu depunere continuă, până la epuizarea bugetului total alocat, sau până la împlinirea termenului limită de depunere, oricare dintre acestea intervine primul, corelat cu cadrul de performanță al Fondului pentru Modernizare (FM).

“Am văzut acum câteva săptămâni cum zeci sau sute de mii de români stau în frig și fără apă caldă în casele lor. Nu ne-am oprit la a vedea problema, ci am promis că lucrăm la o soluție. Ne-am respectat încă o dată promisiunea. Lansăm astfel prin Ministerul Energiei, din Fondul pentru Modernizare, un apel de 590 milioane euro nerambursabili, pentru modernizarea sistemelor de termoficare.

Bucureștiul și alte orașe din țară vor putea să investească în rețelele vechi de zeci de ani, ceea ce va reduce facturile la întreținere pentru sute de mii de români și va asigura condiții normale în casele lor. Odată cu lansarea acestui apel, cei care îi țin pe oameni în frig nu vor mai avea nicio scuză. Grantul acoperă până la 100% din costurile investițiilor și este gândit ca principală soluție la problemele legate de lipsa apei calde și a căldurii cauzate de un sistem de termoficare învechit.

Susținem sistemele centralizate de termoficare pentru că sunt mai eficiente și mai puțin poluante. În paralel, în perioada următoare, vom lansa tot prin Fondul pentru Modernizare un apel de investiții pentru noi CET-uri, grupuri pe gaz, care vor putea acomoda și hidrogen, pe viitor. Aceste investiții trebuie gândite în mod integrat, inclusiv prin prisma deciziei recente adoptate de Guvernul României pentru susținerea fuziunii între ELCEN și TERMOENERGETICA, care formează cel mai important sistem de termoficare din România.

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: