Bătaie în parlamentul din Kosovo, după ce un deputat a aruncat cu apă în premier

Sursă foto: Twitter
Sursă foto: Twitter

Parlamentul din Kosovo a devenit joi scena unor violenţe între deputaţi, care s-au încăierat după ce unul dintre ei a aruncat cu apă asupra premierului. S-a întâmplat la o dezbatere aprinsă, care durează de trei zile, pe tema unei înregistrări audio între un membru al partidului de guvernământ şi un oficial din nordul majoritar sârb, informează Reuters, preluată de news.ro.

Un deputat al unui partid de opoziţie a aruncat cu apă în premierul naționalist Albin Kurti şi în adjunctul său, după ce anterior un altul rupsese un afiş cu imaginea premierului. Spiritele s-au încins şi s-a produs apoi o încăierare generală când alţi parlamentari din opoziţie şi din coaliţia de guvernare s-au apropiat de podiumul unde se aflau miniştrii.

Kurti a fost scos de la tribună de parlamentari şi gărzile sale de corp, în timp ce deputaţi din ambele tabere s-au atacat reciproc până când a intervenit poliţia.

Incidentul a avut loc după ce publicaţia online Nacionale a publicat săptămâna aceasta o conversaţie audio între preşedinta partidului lui Kurti, Mimoza Kusari-Lila, şi deputatul sârb Slavko Simic. Înregistrarea audio a fost făcută în luna iunie a anului trecut. Kusari poate fi auzită spunând că a vorbit anterior la telefon cu un lider de etnie sârbă, Milan Radojcic, care este sancţionat de guvernul american pentru crimă organizată şi activităţi de corupţie. Radojcic este, de asemenea, o persoană căutată de autorităţile din Kosovo.

Opoziţia din Kosovo a acuzat de mult timp modul în care premierul naţionalist Albin Kurti a gestionat tensiunile din nord, care au atras critici din partea unor aliaţii occidentali de lungă durată, în special Statele Unite şi Uniunea Europeană.

Tulburările din nord s-au intensificat recent, după ce primarii de etnie albaneză şi-au preluat funcţiile în nordul majoritar sârb, după alegerile din aprilie, pe care sârbii le-au boicotat. Sârbii cer punerea în aplicare a unui acord vechi de un deceniu pentru mai multă autonomie. Etnicii albanezi reprezintă 90% din populaţia Kosovo, în timp ce sârbii reprezintă 5%, însă sunt majoritari în nord.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL