Bătălia de la Ruginoasa, „arbitrată” de jandarmii și polițiștii din Iaşi şi Bacău

Sursă foto: Facebook / Jandarmeria Bacău

Gruparea de Jandarmi Mobilă „Alexandru cel Bun” din Bacău a anunţat că va asigura măsurile de ordine şi siguranţă publică, în sistem integrat, împreună cu Inspectoratul de Poliţie Judeţean Iaşi, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Iaşi şi Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Iaşi, la manifestările tradiţionale de Anul Nou desfăşurate în localitatea Ruginoasa, judeţul Iaşi, unde anual are loc o „bătălie” între cetele de „deleni” şi „văleni”.

Forţele de ordine nu vor să interzică respectarea tradiţiilor şi obiceiurilor specifice zonei, dar vor să prevină confruntările violente, a precizat Gruparea de Jandarmi Mobilă Bacău.

„Având în vedere istoricul manifestărilor de la Ruginoasa, pentru prevenirea confruntărilor dintre membrii cetelor de mascaţi, denumite generic «Deleni» şi «Văleni», forţele de ordine vor acţiona în sistem integrat, preventiv, în vederea limitării posibilităţii de întâlnire a acestor grupuri de mascaţi şi pentru respectarea legislaţiei în vigoare privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice cu privire la portul şi folosirea obiectelor contondente pe timpul manifestărilor publice. Dorim să reamintim încă o dată faptul că nu se doreşte interzicerea tradiţiilor şi obiceiurilor specifice zonei, prezenţa forţelor de ordine în comuna Ruginoasa pentru această manifestare având caracter preventiv, în vederea protejării integrităţii fizice a tuturor persoanelor prezente în spaţiul public”, se arată într-un comunicat de presă transmis de Gruparea de Jandarmi Mobilă Bacău, potrivit Agerpres.

Jandarmii le recomandă localnicilor să respecte tradiţia strămoşească, dar şi îndrumările forţelor de ordine, astfel încât în urma „bătăliei” să nu fie victime printre „deleni” şi „văleni”.

„Pentru ca această zi de sărbătoare din comunitatea dumneavoastră să nu fie umbrită de situaţii neplăcute, vă recomandăm să fiţi responsabili şi să respectaţi îndrumările jandarmilor, poliţiştilor şi pompierilor prezenţi în zonele în care vă aflaţi. Pentru siguranţa dumneavoastră, delimitaţi-vă de persoane care prin acţiunile lor vă pot pune în pericol. Dacă sunteţi victime sau martorii unor fapte antisociale, solicitaţi cu încredere sprijinul forţelor de ordine prezente în zonă, direct sau prin apel la Serviciul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112. Este important să menţionăm că nu vom tolera nicio abatere de la normele legale, orice derapaj constatat va fi sancţionat conform legii. În final apelul nostru este unul singur: daţi dovadă de un comportament civilizat şi faceţi alegeri responsabile”, precizează sursa citată.

Bătălia de la Ruginoasa

La primele ore ale ultimei zile din an, atunci când noaptea se întâlneşte cu ziua, conform unei tradiţii milenare, în centrul comunei Ruginoasa are loc bătălia dintre „deleni” şi „văleni”.

Bătrânii satului spun că această bătălie, sau Malanca, aşa cum mai este cunoscută, reprezintă nu doar confruntarea dintre tinerii de pe Dealul şi cei din Valea satului, ci confruntarea dintre relele vechiului an şi bunăstarea pe care fiecare membru al comunităţii așteaptă să o obţină în noul an.

Pregătirile mascaţilor „deleni” şi „văleni” încep cu câteva zile înainte de sfârşitul anului, pentru că membrii fiecărei tabere se întâlnesc pentru a stabili propriile strategii de luptă.

„În dimineaţa ultimei zile din an se bate Valea cu Dealul”, spun localnicii.

Adică, încă de dinainte de a se lumina de ziuă, tinerii de pe Deal şi cei din Vale se adună, se îmbracă şi îşi pun măşti hidoase confecţionate manual, se înarmează cu ciomege şi îşi dispută supremaţia în sat bătându-se sub privirile spectatorilor.

Istoric de capete sparte și mâini rupte

Conform tradiţiei, după bătălie, învingătorii sărbătoresc bătând cu măciucile în pământ, gonindu-i pe învinşi, îşi schimbă măştile hâde cu frumoase comanacuri şi petrec în mijlocul satului alături de „urşi”, „capre”, „cerbi”, „păuni”, „ţigani”, „mirese” sau „irozi”.

Au fost ani în care tradiţionalul obicei a degenerat în adevărate bătălii sângeroase. Ascunşi sub măştile confecţionate din piei de animale, moştenite de la o generaţie la alta, unii tineri şi-au lovit cu agresivitate rivalii, dar s-a întâmplat ca printre cei loviţi să fie şi persoane care priveau bătălia de pe margine.

În 2011, câţiva combatanţi au ajuns la spital din cauza capetelor sparte, picioarelor şi mâinilor rupte sau rănilor adânci, un tânăr în vârstă de 17 ani a rămas paralizat, iar un altul a murit.

După aceste grave incidente, „bătălia de la Ruginoasa” se desfăşoară sub stricta supraveghere a forţelor de ordine a mai multor structuri ale MAI, fiind astfel transformată mai mult într-o bătaie simbolică.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL