Bercea Mondialu nu-și plătește amenzile, dar vrea să cumpere 7.000 de vagoane de la CFR Marfă

bercea mondialu cfr
Foto: Colaj

Sandu Anghel, cunoscut drept Bercea Mondialu, vrea să scape de plata unor amenzi și a unor impozite, pentru care Primăria Drăgănești Olt vrea să-l execute silit.

Bercea Mondialu, finul fratelui lui Traian Băsescu, vrea să cumpere 7.000 de vagoane de la CFR Marfă, însă nu vrea să-și plătească „dările” către bugetul local, deși este în procedură de executare silită.

Tribunalul Olt va judeca recursul procesului în care Sandu Anghel contestă executarea silită demarată de Unitatea Administrativ Teritorială (UAT) Drăgănești Olt, prin primarul localității.

Acțiunea în instanță a fost demarată de Bercea Mondialu în primăvara anului trecut, însă cunoscutul interlop a pierdut procesul pe fond, după ce magistrații de la Judecătoria Caracal au constatat tardivitatea depunerii contestației.

Potrivit datelor din dosar, la data depunerii contestației, Bercea figura în registrele primăriei cu o datorie de 100.000 de lei, încă din anul 2007, atunci când a fost amendat pentru construcția ilegală a unui palat cu amprenta la sol de 800 mp.

Mondialu nu a plătit niciun leu din această datorie, așa că primăria a trecut la executarea silită a titlului executoriu.

La această sumă s-au adăugat alte sume neplătite de Bercea, după cum urmează: amenzi în cuantum de 5.135 lei, impozit pe clădiri în valoare de 5.139 lei, impozit pe teren intravilan de 937 lei, taxă auto de 1.704 lei și alte taxe – 119 lei.

În total, titlul executoriu pe numele lui Sandu Anghel, emis în martie 2017 se ridica la suma de 113.034 lei, pentru care autoritățile locale au obținut sechestrul bunurilor imobile ale debitorului.

Bercea Mondial a susținut că executarea silită este lovită de nulitate, pentru că a intervenit prescripția, respectiv titlul executoriu pentru amenda de 100.000 de lei a fost emis la 10 ani de la primirea amenzii.

De asemenea, el spune că nu există un proces verbal de sechestru al bunurilor sale, potrivit reglementărilor legale și că somația și actele de executare nu i-au fost comunicate, mai ales că în perioada respectivă se afla în penitenciar.

„Contestatorul a menționat că, de existența procesului-verbal de sechestru, a luat cunoștință urmare a răspunsului comunicat avocatului ales când acesta a solicitat relații la intimată, contestatorul considerând că bunurile sale sunt sechestrate prin dispoziții ale procurorilor D.I.I.C.O.T. Spre surprinderea sa, a precizat contestatorul, acesta a constatat că este vorba despre creanțe bugetare, despre a căror executare silită a luat cunoștință la acea dată”, se arată în dosarul consultat de FANATIK.

Pe de altă parte, avocații primăriei au arătat că Bercea Mondialu nu poate susține că nu știa despre datoriile pe care le are, din moment ce, anterior anului 2017, el a plătit sume consistente cu titlu de taxe și impozite și a solicitat eșalonarea restului de datorii.

În 2011, Bercea avea datorii totale de aproape 200.000 de lei, pentru care autoritățile locale au emis, de asemenea, un titlu executoriu. Bercea a negat existența acestor plăți, continuând să spună că nu știa de datorii.

Luna trecută, Sandu Anghel s-a înscris la o licitație pentru achiziționarea a 7.000 de vagoane de marfă și 500 de locomotive, scoase din uz de către CFR Marfă. Bunurile se află sub sechestrul ANAF, pentru un preț total de aproximativ 165 de milioane de euro.

În anunț apar, însă, și locomotive scoase la vânzare la prețul de 12 sau 35 de lei, sau vagoane evaluate la 7.000 de lei, potrivit Puterea. Un vagon CFR Marfă cântărește, în medie, 25 de tone, iar o locomotivă, cam de patru ori mai mult.

Tranzacția a atras atenția CSAT, care „a luat act cu mare îngrijorare” de situația de la CFR Marfă și i-au transmis ministrului transporturilor, dar și premierului, să clarifice această problemă.

Bercea Mondial a fost eliberat condiționat din închisoare, în urmă cu un an și jumătate, după ce anterior fusese condamnat la 13 ani de închisoare, într-un dosar de tentativă de omor. El s-a îmbogățit din afaceri cu fier vechi și deține mai multe case și terenuri, în Drăgănești și Slatina.

 

Autor

  • Adrian Pavel

    Adrian Pavel, redactor PS News. Cu o experienţă de peste 10 ani în presă, Adrian Pavel se descrie ca fiind un împătimit al noutăţilor, practic dependent de ştiri. Încearcă de fiecare dată să fie la curent cu tot ceea ce se întâmplă în ţară şi în străinătate şi să ofere cele mai calde informaţii cititorilor. Este adeptul zicalei „Nimeni nu e sărac cu duhul, e doar mai puţin informat”.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: