Biologie mai mult decât de voinţă – Ozempic transformă modul în care lumea înțelege obezitatea

ozempic
Sursă foto: Twitter

Medicamentele pentru pierderea în greutate afectează creierul în moduri care îi ajută pe cercetători să înţeleagă modul în care organismul îşi reglează greutatea. Ozempic şi alte medicamente similare transformă modul în care lumea înţelege obezitatea. Nu este vorba atât de mult de voinţă, cât este vorba de biologie, arată un articol publicat în The Wall Street Journal.

Succesul noii clase puternice de medicamente pentru diabet şi pierdere în greutate arată cât de importantă este chimia în determinarea greutăţii unei persoane. Creierul este chimistul principal al organismului, reglând apetitul şi făcând dificilă pentru mulţi oameni pierderea şi menţinerea kilogramelor. Creierul determină cât de multă grăsime vrea să aibă oamenii, potrivit unor ani de cercetări, care sunt susţinute acum de noile medicamente, informează news.ro.

Cantitatea este ca o setare pe un cadran sau ceea ce mulţi cercetători numesc un „punct de referinţă” sau „masa de grăsime apărată”. Creierul menţine setarea cadranului sau punctul de setare prin reglarea cantităţii de grăsime pe care o persoană o mănâncă.

Ozempic, medicamentul său omolog Wegovy şi un alt medicament, Mounjaro, acţionează pur şi simplu asupra reglajului cadranului scăzând punctul de setare, de fapt acţionând asupra creierului pentru a reduce foamea şi a face ca o persoană să se simtă sătulă mai devreme, arată unii cercetători în domeniul obezităţii.

Noul punct de setare durează atât timp cât pacientul ia medicamentul, spun aceştia. Pacienţii care mâncau mult înainte de a începe să ia unul dintre medicamente se simt mai puţin flămânzi şi se satură mai repede – uneori după o felie de pizza, pe când înainte mâncau o pizza întreagă.

„PACIENŢII AU DREPTATE: NU ESTE VINA LOR”

„Nu este vorba de voinţă sau de alegere personală”, spune dr. Florencia Halperin, endocrinolog şi director medical la Form, o clinică medicală virtuală pentru pierdere în greutate. „Este vorba despre creierul tău care conduce comportamentele”, arată ea.

Medicamentele şi cunoştinţele despre biologie au ajuns într-un punct precar în lupta pierdută împotriva obezităţii. Deşi americanii cheltuiesc miliarde de dolari pe an pentru a pierde kilograme, tot mai mulţi sunt supraponderali. Aproape 42% dintre adulţii americani sunt obezi, potrivit celor mai recente statistici guvernamentale, în creştere de la 31% în 1999. La fel şi unul din cinci copii.

Persoanele cu obezitate sunt mai predispuse să dezvolte boli de inimă, accidente vasculare cerebrale şi diabet. Tratarea acestora generează costuri anuale de peste 170 de miliarde de dolari.

S-a demonstrat că Wegovy reduce riscul cardiovascular, iar Mounjaro este în curs de studiere pentru beneficii suplimentare pentru sănătate.

Noile medicamente au pus pe butuci unele ipoteze de lungă durată privind greutatea şi sănătatea. „Ceea ce au dovedit aceste medicamente este că pacienţii au dreptate: nu este vina lor”, a declarat dr. Louis Aronne, specialist în tratamentul obezităţii şi profesor de cercetare metabolică la Weill Cornell Medical College. El şi mulţi alţi specialişti care studiază obezitatea sau prescriu noile medicamente au consiliat sau au realizat studii pentru companiile care le produc.

UN CAZ CONCRET. CE SE ÎNTÂMPLĂ CÂND PIERZI 50 DE KG

Jon Weisman avea 136 de kilograme, era prediabetic şi prezenta risc de boli de inimă atunci când a căutat ajutor pentru a pierde în greutate, în 2020. Bărbatul de 46 de ani, care lucrează în domeniul bancar ipotecar şi imobiliar în Boston, încercase să se reţină de la mâncare, dar întotdeauna apoi se simţea şi mai înfometat. „Nu sunt conectat pentru 2.000 de calorii pe zi. Sunt probabil conectat pentru 4.000”, spune el.

A revenit la un medicament pentru pierderea în greutate din generaţia anterioară, Saxenda, pe care îl mai încercase înainte. A pierdut aproximativ 30 de kilograme, dar apoi a atins un platou.
În septembrie 2021 a fost consultat de dr. Halperin, care i-a prescris Wegovy. Foamea i-a dispărut rapid. Nu a mai poftit la inele de ceapă, macaroane cu brânză şi alte alimente grele pe care le înfulecase cândva la cine maraton cu prietenii, preferând acum verdeţuri şi proteine.

A ajuns la greutatea dorită de 81 de kilograme în urmă cu câteva luni şi continuă să ia medicamentul, pe care uneori trebuie să-l caute la câteva farmacii pentru a-l găsi. „Acesta este un lucru pe care va trebui să îl tratez pentru tot restul vieţii mele”, a spus el.

A renunţat la cele două medicamente pentru tensiunea arterială pe care le lua, a trecut la o doză mică de medicament pentru scăderea colesterolului şi nu mai este prediabetic. Acum mănâncă un pic mai mult, pentru a se menţine mai degrabă decât pentru a pierde în greutate.

Articolul integral AICI. 

Autor

  • Adrian Pavel

    Adrian Pavel, redactor PS News. Cu o experienţă de peste 10 ani în presă, Adrian Pavel se descrie ca fiind un împătimit al noutăţilor, practic dependent de ştiri. Încearcă de fiecare dată să fie la curent cu tot ceea ce se întâmplă în ţară şi în străinătate şi să ofere cele mai calde informaţii cititorilor. Este adeptul zicalei „Nimeni nu e sărac cu duhul, e doar mai puţin informat”.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL