Bogăția uitată a României. Povestea tezaurului furat de ruși

STIRILEPROTV.RO
STIRILEPROTV.RO

De vreo 107 ani, Rusia a uitat să dea înapoi României 321.580.456 lei aur. Mai exact, 91,5 tone aur fin. Dacă facem un calcul la valoarea de astăzi asta înseamă puțin peste 4,9 miliarde de euro. Și că înțelegem ce este cu acești bani, trebuie să ne întoarcem acum 107 ani.

În pragul iernii anului 1916, teritoriul național era ocupat în proporție de două treimi de armatele Puterilor Centrale, iar o mare parte a populației se deplasase în Estul țării, unde îndura nu numai rigorile iernii foarte aspre, ci și foametea și bolile.

Familia Regală, Guvernul, Parlamentul și alte instituții centrale ale statului român s-au refugiat la Iași. În aceste condiții grele, guvernul și conducerea BNR de la aceea vreme decideau mutarea tezaurului BNR pe teritoriul Rusiei, singurul stat aliat cu care România se învecina atunci. Guvernul român și reprezentanții BNR au semnat cu reprezentantul Imperiului Rus la Iași convenția în care s-au precizat condițiile efectuării primului transport la Moscova.

Potrivit acesteia, valorile românești se aflau „sub garanția guvernului rus în ceea ce privește securitatea transportului, securitatea depozitului, ca și întoarcerea în România”. Zis și făcut. Transportul a avut loc în decembrie 1916 și a inclus 1738 de casete cu Tezaurul Băncii Naționale a României și două casete cu bijuteriile Reginei Maria în valoare de peste 7 milioane de lei.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL