Bulgaria a deschis prima Academie pentru ciobani

cioban oi
Sursa foto: Biegun Wschodni on Unsplash

Prima Academie pentru ciobani din Bulgaria, Po Todorovi Koshari, şi-a deschis porţile în apropiere de satul Vlahi (sud-vestul Bulgariei), au anunţat organizatorii. Academia intenţionează să reunească oameni care doresc să devină păstori, să restabilească practicile tradiţionale uitate şi să prezerve rase autohtone de animale.

Fiecare dintre cele patru sezoane de pregătire la academie prevede o introducere în istoria raselor autohtone din Bulgaria, construirea ţarcurilor, păşunatul şi mulsul animalelor, curăţarea păşunilor şi învăţarea practicilor tradiţionale de creştere a animalelor.

Peste 20 de viitori ciobani şi opt copii participă la primul sezon de pregătire şi se implică activ în creşterea unei turme mixte de două rase autohtone – oaia Karakachan şi capra de munte cu păr lung.

Iniţiatorii Academiei intenţionează, de asemenea, să stabilească o practică de prezervare a raselor autohtone, pe care le descriu drept un tezaur naţional viu. Reprezentanţii actuali ai acestor rase poartă trăsăturile predecesorilor lor sălbatici, păstrând în mod natural calităţile şi caracteristicile cele mai valoroase ale acestora. După cum au dovedit, ele nu doar că supravieţuiesc în condiţii dificile, ci şi oferă hrană valoroasă oamenilor, notează Agerpres.

Rasele locale tradiţionale de animale domestice fac parte din biodiversitate şi dintr-un fond genetic local valoros, au subliniat organizatorii Academiei.

Rasele autohtone de animale din Bulgaria sunt în prezent rare şi dispar din ţară, fiind din ce în ce mai puţini fermieri care le cresc. Oaia Karakachan, care a fost crescută în Bulgaria încă de pe vremea tracilor, este rezistentă la condiţii climatice dure, la boli şi la infecţii şi are o imunitate puternică. Alături de capra de munte cu păr lung, ea joacă un rol important în menţinerea echilibrului ecosistemelor din regiunile muntoase ale ţării.

Cu toate acestea, rasele autohtone din Bulgaria sunt rare şi dispar, din ce în ce mai puţini fermieri crescându-le. Printre aceştia se numără şi Sider Sedefchev, a cărui familie creşte de peste 20 de ani rase bulgare rare de oi, capre, cai şi câini în Vlahi. El are circa 500 de oi Karakachan şi 70 de capre Kalofer cu păr lung.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL