Bursa Română de Mărfuri cere despăgubiri de milioane statului român

Bursă
Sursa foto: Freepik

Operatorul de piețe de tranzacționare Bursa Română de Mărfuri (BRM) SA cere statului român, în justiție, despăgubiri de milioane de lei pentru diminuarea drastică a business-ului său de intermediere de comerț cu electricitate, în urma instituirii prin lege, de anul trecut, a deja celebrului mecanism de achiziție centralizată de energie electrică (MACEE) la preț reglementat, administrat de OPCOM, concurentul BRM, relevă date Profit.ro.

În baza legislației menționate, cei mai importanți producători de profil din România sunt obligați de la 1 ianuarie 2023 să-și vândă energia disponibilă către OPCOM, la preț fix de 450 lei/MWh, iar acesta o redistribuie mai departe, la același preț, furnizorilor cu clienți finali în portofoliu, distribuitorilor de energie, precum și operatorului de transport și sistem Transelectrica.

Această ″semi-reglementare″ a pieței a redus dramatic numărul și volumul tranzacțiilor ″la liber″ cu energie electrică, cu excepția celor de pe platformele spot.

Acum, conform datelor Profit.ro, BRM a solicitat ca statul, prin Ministerul Finanțelor Publice, să fie obligat ″la plata sumei de 17.439.025 lei, reprezentând prejudiciul cauzat prin înlăturarea sa (a BRM – n.r.) de pe piața tranzacționării energiei electrice, ca urmare a adoptării de către Guvernul României a OUG nr. 153/2022, a OUG nr. 192/2022 și a Legii nr. 206/2023 privind aprobarea OUG nr. 153/2022″, actele normative primare care reglementează funcționarea MACEE.

În 2022, înainte de instituirea MACEE, BRM a avut venituri totale de 57,7 milioane lei (din care cifră de afaceri de doar 16,07 milioane lei) și profit net de 35,5 milioane lei, potrivit celor mai recente date raportate Ministerului Finanțelor Publice (MFP). În 2021, veniturile BRM au fost de 30,1 milioane lei (cifră de afaceri de 28,7 milioane lei), iar profitul net – de aproape 16 milioane lei.

Compania este autorizată de Autoritatea Națională de Reglementare a Energiei (ANRE) pentru a opera piețe centralizate de gaze și energie electrică, având inclusiv statut de operator desemnat al pieței de energie electrică (OPEED), în baza normelor UE de stabilire a unor linii directoare privind alocarea capacităților și gestionarea congestiilor.

Bursa Română de Mărfuri reclamă că, prin instituirea MACEE, ″a fost anulat mecanismul concurențial al pieței și s-a acordat OPCOM, în mod discriminatoriu și neproporțional, un monopol legal pe piața angro de energie electrică, în calitate de singur intermediar între producătorii și furnizorii de energie electrică care au încheiat contracte cu clienții finali, operatorul sistemului de transport al energiei electrice și operatorii sistemului de distribuție a energiei electrice″.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: