Burse școlare 2023-2024. Noutăți, valori, criterii de acordare

Elevi ai Colegiului Naţional 'Sf. Sava
Sursă foto: Inquam Photos / George Călin

Anul școlar 2023-2024 începe luni, 11 septembrie. Cu scopul de a stimula învățarea, autoritățile își propun o gamă de inițiative pentru a sprijini elevii, incluzând diverse forme de asistență financiară sub formă de burse școlare.

Acestea sunt pe diverse categorii: bursa de merit, bursa socială sau bursa tehnologică, ori burse acordate pentru rezultate excepţionale, unde intră cele două mari categorii de burse, respectiv bursa de excelenţă olimpică I/internaţională şi bursa de excelenţă olimpică II/naţională.

Tipuri de burse

Bursa de merit este în valoare de aproximativ 450 de lei pe lună, iar de ea ar putea beneficia diferite categorii de elevi. În primul rând este vorba despre elevii care au media generală minim 9,50 şi au cel mult 10 absenţe nemotivate.

De asemenea, burse de merit ar putea primi şi elevii care au obţinut media de admitere în învăţământul liceal sau profesional de cel puţin 9,50 sau elevii care obţint diferite premii la etapele judeţene ale unor competiţii organizate de Ministerul Educaţiei, scrie observatornews.ro

Bursa de excelenţă pentru rezultate extraordinare obţinute la competiţiile naţionale este în valoare de 700 de lei pe lună. Elevii care obţin rezultate extraordinare la competiţii olimpice sau internaţionale ajung să încaseze 1.000 de lei pe lună.

Bursele de ajutor social – cu o valoare aproximativă de 300 de lei / lună – se acordă, la cerere, elevilor care provin din familii cu o situaţie materială dificilă sau care se află într-o situaţie dificilă. Acești elevi provin din familii ce nu realizează un venit mediu net lunar pe membru de familie mai mare de 50% din salariul minim net pe economie.

Totodată, pot primi bursă de ajutor social şi elevii orfani, elevi aflaţi în întreţinerea unui singur părinte, elevi aflaţi în plasament sau elevi care au deficiențe/afectări funcționale produse de boli, tulburări sau afecțiuni ale structurilor și funcțiilor organismului.

Autorităţile au decis să introducă din anul şcolar 2023-2024 bursa tehnologică, în valoare de 300 de lei pe lună, pentru elevii care urmeazeă acest tip de învăţământ şi au rezultate deosebite, dar nu se acordă elevilor care acumulează zece sau mai multe absenţe nemotivate într-o lună şi nici elevilor care sunt declaraţi repetenţi la finalul unui an şcolar.

În sprijinul minorele care devin mame, autorităţile au decis să acorde ajutor financiar pe perioada studiilor. Astfel, o mamă minoră poate primi o bursă de cel puţin 700 de lei pe lună, acest ajutor financiar putând să se cumuleze cu alte tipuri de burse. Și aici, există câteva reguli pentru acordarea ajutorului finaciar: mamele minore care acumulează 60 sau mai multe absenţe nemotivate într-o lună nu mai primesc cei 700 de lei pe lună.

Autor

  • Susana Pletea

    Are o experiență de peste 25 de ani în presa românească. Și-a început cariera în radio, a continuat cu presă scrisă (reviste) și acum este parte din echipa PSNews. Bun comunicator, pasionată de cuvântul spus sau scris, are o aplecare spre natura umană și literatură fantastică. Pledează vinovată de curiozitate și entuziasm.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL