Cabinetul de război al Israelului a aprobat riposta la atacul Iranului

Sursa foto: X

Cabinetul de securitate al guvernului israelian a autorizat cabinetul de război să ia decizii cu privire la răspunsul Israelului la atacul Iranului, a transmis postul Canal 12 sâmbătă noaptea. O ripostă a Israelului la atacul Iranului este așteptată în următoarele 24 de ore. SUA au cerut guvernului de la Tel Aviv să nu lanseze o contraofensivă fără să-i anunțe și pe partenerii americani. Ministerul Apărării din Iran a anunțat că dacă Israelul va riposta, Teheranul va lansa un atac și mai dur și i-a avertizat pe americani ”să stea departe”, scrie Haaretz, potrivit digi24.ro.

Conform deciziei luate sâmbătă noaptea, cabinetul de război al Israelului nu va trebui să se întoarcă la cabinetul de securitate pentru a obţine aprobarea deciziilor, simplificând procesul atunci când vor fi necesare decizii rapide.

Un oficial militar israelian de rang înalt a fost citat de presa de stat israeliană spunând că va exista un „răspuns semnificativ” la atacul iranian, în ciuda apelurilor ONU şi ale Egiptului de a se abţine de la represalii, relatează SkyNews, citat de News.ro.

Harley Lippman, de la American Israeli Public Affairs Committee, a declarat anterior pentru Sky News că „linia roşie” între cele două ţări a dispărut acum, deschizând calea pentru un atac israelian asupra Iranului. „Din moment ce Israelul a fost atacat şi din moment ce nu mai există linii roşii, Israelul poate ataca Iranul”, a spus el.

„S-ar putea să fie surprinşi de atacul iranian şi s-ar putea să nu lanseze un atac major, dar Israelul are o mulţime de opţiuni. Una dintre ele este să facă ceva imediat pentru a arăta descurajarea, unii prezic că vor riposta de zece ori mai puternic sau că fereastra de oportunitate pentru a ataca instalaţiile nucleare iraniene este acum deschisă. Bănuiesc că este un lucru care va fi discutat în Israel. Dacă aş locui într-o instalaţie nucleară iraniană, aş purta o cască de protecţie chiar acum. Cred că Israelul trebuie să răspundă într-o manieră puternică şi o va face”, a comentat expertul.

Deocamdată, nu a existat nicio declaraţie oficială din partea armatei israeliene cu privire la o ripostă.

Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, i-a cerut omologului său israelian, ministrul Yoav Gallant, cu care a vorbit la telefon, să notifice SUA înainte de orice potenţial răspuns la atacul iranian, potrivit unui oficial american, citat de CNN.

Cei doi au vorbit la câteva ore după ce Iranul şi-a lansat masivul atac cu drone şi rachete asupra Israelului.

Potrivit unei relatări israeliene a convorbirii, Gallant l-a informat pe Austin cu privire la operaţiunile de apărare ale Israelului de până acum şi a subliniat că Israelul este pregătit pentru orice alt atac.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: