Cadourile lui Nicolae Ceauşescu, scoase la licitaţie. Ce chilipiruri puteţi cumpără

Două cadouri primite de Nicolae Ceauşescu din partea Şahului Iranului Mohammad Reza Pahlavi şi de la preşedintele Coreei de Nord Kim-Ir Sen sunt scoase la licitaţie săptămâna viitoare, miercuri, 27 septembrie, alături de alte aproximativ 200 de piese de artă orientală şi asiatică. Piesele reprezintă mărturii ale relaţiilor diplomatice complexe ale României comuniste cu alte ţări şi reflectă o imagine a elitei comuniste.

Pentru preţul de 2.000 de euro este scoasă la licitaţie o impresionantă masă orientală din lemn exotic sculptat cu intarsii de sidef. Piesa a fost dăruită, la sfârşitul anilor 70’, de către şahul Iranului Mohammad Reza Pahlavi, cel care i-a dăruit lui Nicolae Ceauşescu şi celebra limuzină Paykan Hillman Hunter, un simbol al Iranului. Limuzina a fost scoasă la licitaţie în 2021 şi a fost adjudecată pentru 95.000 de euro. Masa de colecţie este însoţită de certificatul R.A.A.P.P.S., care atestă faptul că provine din fondul de bunuri personale confiscate de la soţii Nicolae şi Elena Ceauşescu, precum şi din cadourile intrate în proprietatea privată a statului, supuse vânzării prin licitaţie publică.

Pentru preţul de pornire de doar 250 de euro este scoasă la licitaţie o vază din lac şi sidef, decorată cu piersici, reprezentând cadoul protocolar primit de Nicolae Ceauşescu din partea preşedintelui Coreei de Nord Kim-Ir Sem. Piesa istorică a fost realizată în Coreea de Nord în anii 80’ şi este însoţită de certificatul R.A.A.P.P.S..

În cadrul evenimentului „Drumul Mătăsii. Licitaţia de orientalism, precum şi o colecţie de hărţi ale lumii” sunt scoase la licitaţie şi o serie de katane, pumnale ori săbii istorice. Cea mai valoroasă piesă este sabia Katana Shikomizue, semnată Kanesaki, care are preţul de pornire de 4.000 de euro. Sabia provine din Japonia, a fost realizată în anul 1661, la începutul perioadei Edo, şi este însoţită de certificatul de originalitate NBTHK, eliberat de Societatea pentru Conservarea Săbiilor din Japonia. O altă piesă excepţională, care are preţul de pornire de 3.500 de euro, este sabia japoneză Wakizashi de Nio Kiyosa. Artefactul datează din anii 1504-1521 şi este certificat NBTHK.

O apariţie deosebită în cadrul licitaţiei din 27 septembrie este impresionanta statuetă din lemn exotic pictat, de dimensiuni umane, care reprezintă un Buddha. Piesa de colecţie a fost realizată în prima jumătate a sec. XX, în Asia de Sud-Est, şi are preţul de pornire de 900 de euro. Din colecţia de hârtii rare, din cadrul licitaţiei, se remarcă harta lumii (paniglob) şi mişcarea planetelor din sistemul solar realizată de Pieter Keur. Harta rară, cu preţul de pornire de 900 de euro, a decorat Biblia publicată la Amsterdam de editorul Pieter Keur la sfârşitul sec. al XVII-lea.

Expoziţia „Drumul mătăsii. Licitaţia de orientalism, precum şi o colecţie de hărţi ale lumii”, cuprinde stampe japoneze, acuarele şi tuşuri chinezeşti, netsuke şi okimono din perioadele Muromachi, Edo şi Meiji, dar şi covoare de colecţie, este deschisă la Palatul Cesianu-Racoviţă de luni până duminică în intervalul orar 10:00-20:00.

Citește mai mult pe www.ziaruldeiasi.ro

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL