Calcule în Parlament. Pe ce voturi se bazează ACL și câți parlamentari îl susțin pe Ponta

Liderii ACL au anunțat ieri că se pregătesc să depună o moţiune de cenzură împotriva Guvernului Ponta, tema principală fiind ordonanţa care permite migraţia aleşilor locali pentru 45 de zile.

Șeful deputaţilor PNL, George Scutaru, a explicat luni faptul că textul moţiunii va fi finalizat foarte curând, urmând ca dezbaterea propriu-zisă în plenul reunit să aibă loc la mijlocul lunii septembrie.

Având în vedere că în jurul lui VIctor Ponta funcționează o majoritate mai mult decât confortabilă, demersul ACL pare să facă parte exclusiv din retorică electorală a PNL-PDL. După ce vor depune moțiunea, evident liderii ACL vor merge prin țară și vor spune că au vrut să dărăme guvernul Ponta, dar nu au reușit.

Șansele ca guvernul să fie demis în urma moţiunii sunt aproape nule, fapt pe care îl recunosc şi liberalii, opoziţia mai având nevoie de încă 100 de voturi în acest sens, după calculele celor de la gândul.info.

Dacă toţi parlamentarii opoziţiei și anume cei din PNL, cei din PDL şi pemepiştii Elenei Udrea se vor prezenta la vot, moţiunea anunţată de ACL împotriva Guvernului Ponta va strânge doar 188 de senatori şi deputaţi. Chiar şi în cazul unei negocieri surpriză cu UDMR şi PPDD şi minorităţile naţionale, moţiunea nu va trece, deoarece ar strânge doar 250 de voturi. Pentru ca moțiunea de cenzură să fie adoptată este nevoie de 288 de parlamentari, cât reprezintă jumătate plus unu din numărul total de aleşi.

În schimb, PSD şi UNPR  au reuşit să strângă 187 de deputaţi şi 78 de senatori, rezultând un număr total de 265.

PC se bazează pe 15 deputaţi şi 9 senatori. Peste 35 de parlamentari au trecut de partea lui Tăriceanu și a PLR-ului și susțin guvernul. În total, coaliţia de guvernare este suţinută de cel puţin 315 parlamentari, asta dacă, prin absurd, şi UDMR, şi PPDD şi minorităţile s-ar pronunţa ”împotrivă”. Cu o susţinerea și a acestor două formțiuni partenere ale PSD, UDMR și PPDD, majoritatea din jurul lui ponta ajunge la 373 de voturi.

Conform celor de la gândul, în prezent sunt 9 parlamentari care sunt neafiliați, iar surse din rândul conservatorilor au precizat că și aceștia vor trece de partea noului grup politic, PC-PLR.

gandul info

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL