CASS aplicată tichetelor de masă şi de vacanţă – noul draft al proiectului de OUG

tichete-de-masa
Sursă foto: sodexo.ro

Valoarea nominală a tichetelor de masă şi cea a voucherelor de vacanţă ar putea fi incluse în baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate (CASS). De asemenea, în baza de calcul al CASS ar putea intra şi sumele acordate salariaţilor care nu primesc tichete de masă sau de vacanţă, direct în bani, cu destinaţia de tichet de masă ori de vacanţă, conform celui mai recent draft de OUG de modificare a Codului fiscal, obţinut de Economica.net.

Economica.net a obţinut cel mai recent draft al proiectului de OUG referitor la modificarea Codului fiscal, la care lucrează acum guvernul. Iată ce noutăţi aduce privind impozitarea beneficiilor extrasalariale acordate salariaţilor:

Valoarea nominală a tichetelor de masă şi cea a voucherelor de vacanţă ar putea fi incluse în baza lunară de calcul al CASS, în cazul persoanelor fizice care realizează venituri din salarii sau asimilate salariilor. De asemenea, în baza de calcul al CASS ar putea intra şi sumele acordate salariaţilor care nu primesc tichete de masă sau de vacanţă, direct în bani, cu destinaţia de tichete de masă ori de vacanţă, cu condiția încadrării în aceeași limită valorică prevăzută pentru tichetele de masă, respectiv de vacanţă, potrivit draftului de OUG consultat de Economica.net.

Baza lunară de calcul al CASS, în cazul persoanelor fizice care realizează venituri din salarii sau asimilate salariilor, o reprezintă câștigul brut care ar putea include, pe lângă valoarea nominală a tichetelor cadou, şi valoarea tichetelor de masă și a voucherelor de vacanță, acordate de angajatori, precum și orice sume echivalente acordate angajaților conform contractului individual de muncă direct în bani cu aceleași destinații vizate de tichetele de masă și voucherele de vacanță, cu condiția încadrării în aceeași limită valorică, valoare care se aplică o singură dată pentru fiecare destinație prevăzută de lege, indiferent de forma de acordare – tichet sau în bani și cu condiția asigurării utilizării sumelor echivalente conform destinațiilor prevăzute de lege, scrie în draftul proiectului de OUG obţinut de Economica.net.

În baza de calcul al CASS pentru salariaţi ar putea intra şi echivalentul în lei al tichetelor de masă, voucherelor de vacanță, în aceleași limite și condiții, precum și cu aceleași destinații ca cele prevăzute de lege pentru acestea, acordat angajaților care nu beneficiază de astfel de bilete de valoare, conform draftului proiectului de OUG obţinut de Economica.net.

Amintim că şi în primul draft al proiectului de OUG, executivul a propus includerea acestor bilete de valoare în baza de calcul a CASS.

Angajatorii vor putea acorda salariaţilor care nu primesc tichete de masă şi de vacanţă sume de bani cu destinaţiile menţionate anterior, în limitele valorice stabilite pentru tichetele de masă, respectiv pentru cele de vacanţă. Aceste sume nu vor fi incluse în baza de calcul al CAS, propune executivul.

Pe lângă biletele de valoare sub forma tichetelor de masă, voucherelor de vacanță, tichetelor de creşă, tichetelor culturale, nu se vor cuprinde în baza de calcul al CAS nici sumele cu aceleași destinații vizate de tichetele de masă, voucherele de vacanță, tichetele de creșă, tichetele culturale, cu condiția încadrării în aceeași limită valorică, propune guvernul în noul draft de OUG, consultat de Economica.net.

Iată noua formă a articolului 142, litera r) din Codul fiscal, potrivit draftului proiectului de OUG:

Nu se cuprind în baza lunară de calcul al CAS următoarele:

r) biletele de valoare sub forma tichetelor de masă, voucherelor de vacanță, tichetelor de creşă, tichetelor culturale, acordate potrivit legii, precum și orice sume echivalente acordate conform contractului individual de muncă direct în bani cu aceleași destinații vizate de tichetele de masă, voucherele de vacanță, tichetele de creșă, tichetele culturale, cu condiția încadrării în aceeași limită valorică, valoare care se aplică o singură dată pentru fiecare destinație prevăzută de lege indiferent de forma de acordare – tichet sau în bani și cu condiția asigurării utilizării sumelor echivalente conform destinațiilor prevăzute de lege, cu excepția sumelor echivalente tichetelor de masă, pentru care utilizarea în scopul prevăzut de lege este considerată îndeplinită fără îndeplinirea vreunor formalități, scrie în draftul proiectului de OUG obţinut de Economica.net.

Măsurile anunţate de Economica.net fac parte dintr-un draft de proiect de OUG, drept care deocamdată nu se aplică. Vom reveni cu forma finală a OUG care va fi oficializată de executiv.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL