Alexandru Căutiș: PSD dorește împovărarea mediului de afaceri, PNL face eforturi mari să le blocheze planurile

Căutiș
Sursa foto: Facebook

Jurnalistul Alexandru Căutiș, într-o postare de pagina sa de Facebook, miercuri, opinează că „PSD dorește împovărarea mediului de afaceri”, în timp ce „PNL face eforturi mari să le blocheze planurile.”

Căutiș mai sspune că este adesea menționat că PNL comite o eroare prin faptul că rămâne în coaliția de guvernare cu PSD și că acest lucru sugerează că ar trebui să le permită social-democraților să guverneze singuri și să le permită să ia decizii fără restricții. Dar, spune jurnalistul, acest scenariu de „să facă ce vor” nu ar avea doar un impact asupra clasei politice, ci și asupra antreprenorilor și, în general, asupra celor care activează în sectorul privat. Un PSD care controlează în întregime deciziile Guvernului ar putea alege să promoveze politici favorabile propriului său electorat, în detrimentul alegătorilor PNL. Din acest motiv, crede Căutiș, PNL nu ar trebui să părăsească coaliția de guvernare și ar trebui să depună eforturi pentru a reprezenta și mai bine interesele propriilor alegători.

Apoi, în postarea sa face o comparație între „cele două intenții, lupta dură pe care PNL o poartă cu PSD-ul «partener»:
PSD a dorit introducerea Impozitului Progresiv – PNL a reușit să păstreze Cota Unica
PSD a vrut să crească impozitul pe dividende la 16%, 12% sau, ultimul lor prag avut în vedere, 10% – PNL a reușit, cu eforturi uriașe să-l mențină la un rezonabil 8%
PSD dorea introducerea impozitului de 1% anual pe proprietățile cumulate ale unei persoane – PNL a intervenit și astfel s-a ajuns la o formă de 0,3% anual, strict pentru proprietățile individuale ce depășesc 500.000 de euro, strict pentru ceea ce depășește acest prag și, atenție, scoțând din calcul creditul bancar. Nu simplist, cum voia PSD pe proprietăți individuale cumulate…
PSD a dorit anularea tuturor facilităților pentru domeniile Construcții, Agricultură și IT – PNL a reușit impunerea păstrării facilităților aproape în totalitate.
PSD dorea introducerea unui prag de profitabilitate de 30%, o idee discriminatorie, care penaliza performanța în afaceri – PNL a reușit păstrarea pragului de 500.000 euro la microîntreprinderi
PSD dorea impozitarea fără un raport cât mai crescut la cifra de afaceri – PNL s-a opus și a fost introdus un impozit pe cifra de afaceri doar pentru companiile cu cifra de afaceri de peste 50 milioane euro și care nu au declarat profit în ultimii 3 ani. Așadar, nu este un impozit adăugat automat impozitului pe profit și se calculează scăzând investițiile.
PSD dorea impozitarea fără prag a tuturor profesiunilor liberale, în jur de 268.000 de persoane fiind afectate – PNL a cerut fixarea unui prag, pentru a nu afecta pe cei la început de drum sau cu câștiguri mici din practicarea profesiunilor liberale
PSD dorea TVA mărit la 25% – PNL s-a opus și astfel a fost păstrată cota generală de TVA la 19%! În plus, tot datorită PNL, s-a păstrat cota de 5% TVA pentru cărți și evenimente culturale”.

Căutiș încheie, arătând că, din analiza celor două abordări, este clar că PSD intenționează să își protejeze electoratul, transferând povara crizei financiare asupra mediului de afaceri.

„De dragul unor procente bune la alegerile viitoare, PSD dorea majorarea impozitării, taxării tocmai a celor care fac de fapt ca societatea românească să fie una capitalistă”, mai spune el.

 

Autor

  • Susana Pletea

    Are o experiență de peste 25 de ani în presa românească. Și-a început cariera în radio, a continuat cu presă scrisă (reviste) și acum este parte din echipa PSNews. Bun comunicator, pasionată de cuvântul spus sau scris, are o aplecare spre natura umană și literatură fantastică. Pledează vinovată de curiozitate și entuziasm.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL