Cazul de la Urziceni: Cinci mari neajunsuri ale sistemului de sănătate din România

spital
Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Un nou caz halucinant s-a petrecut zilele acestea în România. O femeie a născut în fața spitalului Municipal Urziceni, ajutată de echipajul de pe o ambulanţă, după ce ar fi fost refuzată de personalul din unitatea medicală, potrivit unei postări pe Facebook, publicată de ambulanţierul Marian Iordache. Cazul de la Urziceni arată problemele sistemului de sănătate din România.

Problemele sistemului de sănătate din România

Potrivit Indicelui Global de Securitate Sanitară, România se află pe locul 57 în lume (din 195 de țări) în ceea ce privește sistemul de sănătate. Țara noastră este depășită la nivel european de toate statele vest europene, dar și de unele state est europene precum Letonia, Bulgaria, Polonia sau Estonia. Principalele probleme țin de prevenție, răspuns și risc. Cu alte cuvinte, sistemul de sănătate din România are mari lacune în ceea ce privește prevenția bolilor, dar și în ceea ce privește răspunsul la urgențe și riscul îmbolnăvirii în diverse medii, inclusiv în medii spitalicești. Cazul de la Urziceni evidențiază probleme legate tocmai de răspuns, respectiv de răspunsul complet neadecvat al spitalului.

În linii mari, putem identifica 5 probleme majore ale sistemului de sănătate din România: finanțarea insuficientă, infrastructura învechită, migrația medicilor, slabul acces la servicii medicale și asigurările de sănătate. Aceste probleme au fost raportate extensiv în presă, de-a lungul timpului, și se regăsesc și într-o analiză recentă a Comisiei Europene cu privire la profilul de țară privind sistemul de sănătate din România.

În primul rând, sistemul de sănătate din România suferă de mult timp din cauza finanțării insuficiente. Cheltuielile pentru sănătate au fost relativ scăzute în comparație cu alte țări europene, ceea ce a dus la subfinanțare și deficiențe în furnizarea serviciilor medicale. În al doilea rând, multe spitale și centre de sănătate din România au infrastructură depășită și tehnologie medicală învechită, ceea ce poate afecta calitatea asistenței medicale oferită pacienților. În micile orașe, prea puține spitale au fost renovate și multe încă arată ca în anii ’80.

O altă problemă majoră o constituie migrația medicilor, ceea ce a dus la o lipsă acută de personal. Migrația medicilor către alte țări are mai multe cauze, printre care salariile mici, condițiile de muncă precare și lipsa de echipamente și resurse adecvate. Aceasta a dus la o penurie de personal medical, în special în zonele rurale. O altă problemă o reprezintă accesul la serviciile de sănătate. Unele zone rurale și comunități dezavantajate au dificultăți în a accesa servicii medicale de calitate, din cauza lipsei de unități medicale și a transportului deficitar.

Nu în ultimul rând, sistemul de asigurări de sănătate din România are o mulțime de limitări și o structură centralizată care nu ține pasul cu nevoile reale ale sistemului și ale asiguraților, iar unele servicii medicale pot fi acoperite doar parțial sau deloc. Acest lucru poate afecta în special persoanele cu venituri reduse sau fără asigurare medicală.

Majoritatea acestor probleme au ieșit la iveală în mod dramatic în timpul pandemiei. Capacitatea insuficientă a sistemului de sănătate, lipsa de echipamente de protecție și o comunicare deficitară au fost unele dintre problemele majore. Confruntați cu o urgență medicală de amploare, mulți medici au ajuns să clacheze, iar spitalele au fost suprasaturate cu pacienți. Astăzi România continuă să aibă unul dintre cele mai slabe sisteme de sănătate din Europa, iar șansele contactării unor infecții intraspitalicești în unitățile mediale de stat sunt foarte mari, ceea ce duce la o lipsă acută de încredere în sistem, din partea cetățenilor. Cu alte cuvinte, cazul de la Urziceni nu este decât un alt simptom al bolii cu care se confruntă sistemul medical românesc.

Autor

  • Robert Manea

    Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL