„Ceasul Apocalipsei” se menţine anul acesta la 90 de secunde de miezul nopţii, cel mai periculos nivel din istorie

Sursă foto: Bulletin of the Atomic Scientists

Oamenii de ştiinţă din domeniul atomic au menţinut marţi „Ceasul Apocalipsei” setat mai aproape ca niciodată de miezul nopţii – la 90 de secunde, ca şi anul trecut, justificând această poziţie prin acţiunile Rusiei în materie de arme nucleare, pe fondul invaziei sale din Ucraina, prin războiul din Gaza al Israelului înarmat nuclear şi prin înrăutăţirea schimbărilor climatice. Aceştia sunt factori care determină riscul unei catastrofe globale, relatează Reuters.

La fel ca anul trecut, Bulletin of the Atomic Scientists a fixat ceasul la 90 de secunde până la miezul nopţii – punctul teoretic al anihilării. Oamenii de ştiinţă au fixat ceasul pe baza riscurilor „existenţiale” la adresa Pământului şi a oamenilor: ameninţări nucleare, schimbări climatice şi tehnologii perturbatoare precum inteligenţa artificială şi noile biotehnologii.

„Punctele fierbinţi ale conflictelor din întreaga lume poartă ameninţarea unei escaladări nucleare, schimbările climatice provoacă deja moarte şi distrugere, iar tehnologiile perturbatoare, precum inteligenţa artificială şi cercetarea biologică, avansează mai repede decât garanţiile lor”, a declarat pentru Reuters Rachel Bronson, preşedintele şi directorul executiv al organizaţiei, atrăgând atenţia că menţinerea ceasului neschimbat faţă de anul precedent „nu este un indiciu că lumea este stabilă”.

Organizaţia nonprofit cu sediul în Chicago a creat ceasul în 1947, în timpul tensiunilor din timpul Războiului Rece care a urmat celui de-al Doilea Război Mondial, pentru a avertiza publicul despre cât de aproape este omenirea de a distruge lumea şi planeta pe care trăieşte.

AMENINŢAREA ARMELOR NUCLEARE

Organizaţia a declarat marţi că tendinţele ameninţătoare continuă să arate spre catastrofă, inclusiv faptul că China, Rusia şi Statele Unite cheltuiesc cu sume mari de bani pentru a-şi extinde sau moderniza arsenalele nucleare, sporind riscul unui război nuclear din greşeală sau din eroare de calcul.

Invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina, care va împlini luna viitoare doi ani, a escaladat tensiunile cu Occidentul la cele mai periculoase niveluri de la Războiul Rece încoace.

„Un sfârşit durabil al războiului Rusiei în Ucraina pare îndepărtat, iar utilizarea armelor nucleare de către Rusia în acest conflict rămâne o posibilitate serioasă. În ultimul an, Rusia a transmis numeroase semnale nucleare îngrijorătoare”, a declarat Bronson. Ea a citat decizia preşedintelui rus Vladimir Putin din februarie 2023 de a suspenda participarea Rusiei la tratatul New START cu Statele Unite, care limita arsenalele nucleare strategice ale celor două ţări. Statele Unite şi Rusia deţin împreună aproape 90% din focoasele nucleare din lume, suficient pentru a distruge planeta de mai multe ori.

În plus, Bronson a citat anunţul lui Putin din martie 2023 privind desfăşurarea de către Rusia a unor arme nucleare tactice în Belarus şi adoptarea de către parlamentul rus, în octombrie 2023, a unei legi de retragere a ratificării tratatului global de interzicere a testelor cu arme nucleare. Analistul rus Serghei Karaganov a vorbit, de asemenea, anul trecut, despre necesitatea de a ameninţa cu lovituri nucleare în Europa pentru a-i intimida şi a-i „dezmetici” pe inamicii Moscovei.

Controlul tradiţional al armelor nucleare a luat sfârşit pentru moment, chiar dacă se prefigurează o cursă a înarmării nucleare în trei direcţii, între China, Rusia şi Statele Unite, a declarat Alexander Glaser de la Universitatea Princeton, membru al consiliului de experţi în tehnologie nucleară şi ştiinţa climei. „Imaginea este destul de sumbră pe partea nucleară în acest an”, a adăugat Glaser.

Pe de altă parte, Israelul se află în război cu Hamas de când gruparea islamistă palestiniană din Gaza a lansat atacuri în sudul Israelului în octombrie 2023.

„În calitate de stat nuclear, acţiunile Israelului sunt în mod clar relevante pentru discuţia despre Ceasul Apocalipsei. Îngrijorător este, în special, faptul că acest conflict ar putea escalada la scară mai largă în regiune, creând un război convenţional mai mare şi atrăgând mai multe puteri nucleare sau aproape nucleare”, a explicat Bronson.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: