CEPA: Cum poate fi adusă Ucraina în NATO fără a declanșa un al treilea război mondial

foto: politeka.net
Sursa foto: politeka.net

NATO ar trebui să înceapă imediat consultările în cadrul Consiliului NATO-Ucraina cu privire la aderarea Ucrainei la alianță cât mai curând posibil, elaborând inclusiv un plan detaliat în temeiul Articolului 5, scrie într-o analiză CEPA Kurt Volker, fost ambasador SUA la NATO.

Politica NATO privind Ucraina îl încurajează, fără să vrea, pe Putin să continue războiul.  Este timpul pentru o schimbare.

Poziția de până acum a alianței a fost aceea că Ucraina va deveni membră, dar nu câtă vreme Rusia își continuă războiul împotriva ei. NATO este îngrijorată că admiterea Ucrainei ar declanșa un război direct și imediat al NATO cu forțele Kremlinului și că acest lucru ar putea escalada până la utilizarea armelor nucleare.

Acest punct de vedere este o eroare și îi transmite lui Vladimir Putin un semnal că ar trebui să continue lupta.  Atâta timp cât el continuă, NATO nu va admite Ucraina ca membru și, astfel, Putin crede că încă mai are o șansă de a câștiga.

NATO trebuie să trimită mesajul opus: că, indiferent ce-ar face, Putin nu va reuși niciodată să învingă Ucraina. Prin urmare, continuarea războiului ar fi inutilă și devastatoare pentru Rusia. Aderarea Ucrainei la NATO ar transmite acest mesaj.

Acest mesaj este, de asemenea, crucial pentru redresarea economică a Ucrainei. Există o simbioză între sprijinul militar și cel economic pentru Ucraina. De exemplu, nu există un beneficiu economic mai mare pentru Ucraina decât deschiderea porturilor sale pentru transportul maritim normal. Totuși, acest lucru poate fi realizat doar prin operațiuni militare de securitate, cum ar fi deminarea, și libertatea de navigație în Marea Neagră. În plus, investitorii nu vor face pariuri mari pe Ucraina decât dacă sunt siguri că va fi o țară sigură în viitor.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL