Cercetătorii au descoperit că plantele „vorbesc” și au dezvăluit și modul inedit prin care o fac

Sursa: Pixabay

Oamenii de știință din Japonia au descoperit că plantele comunică între ele și au explicat și cum se întâmplă acest lucru. Ei au observat, printr-un experiment, că ele se avertizează reciproc atunci când simt că există un pericol în apropiere, transmite Insider.

Cercetătorii din Japonia au observat, printr-un experiment, că plantele își trimiteau mesaje între ele prin aer. Mirosul de iarbă proaspăt tăiată este, de fapt, o multitudine de „țipete” ale plantelor, mai spun ei.

La fel ca animalele, plantele pot avertiza vecinii din apropiere când simt că se află în pericol, dar plantele nu folosesc sunetul pentru a comunica. Ele folosesc substanțe chimice pe care le transmit prin aer, care pentru oameni miros a iarbă proaspăt tăiată.

Și pentru prima dată, oamenii de știință au capturat această conversație fascinantă pe cameră.

Când plantele au primit mesaje de avertizare de la plantele deteriorate, acestea s-au aprins ca un bec. Oamenii de știință au înregistrat întregul proces folosind un microscop special care detectează anumite substanțe chimice sub formă de lumină.

Tipurile de substanțe chimice pe care plantele le folosesc pentru a comunica între ele se numesc compuși organici volatili. Acești compuși intră în plante sănătoase prin găuri asemănătoare porilor, numite stomate, și călătoresc pe întreaga frunză, răspândind informațiile în jurul plantei.

Este ca și cum nasul nostru poate detecta mirosuri invizibile în aer, pe care creierul nostru le percepe ca pe informații despre mediu. Plantele, se pare, fac același lucru, trimițând particule în aer pentru a-și avertiza vecinii, au explicat cercetătorii într-o lucrare publicată în revista Nature Communications.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: