China a anunţat o creştere a bugetului militar cu 7,2% pentru 2024

Sursa: Facebook

China a anunţat marţi o creştere a bugetului militar cu 7,2% pentru 2024, pe fondul corupţiei din armată şi a tensiunilor persistente care privesc Taiwanul şi Marea Chinei de Sud, informează AFP.

Identic cu cel din 2023, acest procent a fost confirmat de Ministerul Finanţelor în cadrul sesiunii anuale a Parlamentului, care a început marţi.

China intenţionează să cheltuiască 1.665,5 miliarde de yuani (231,4 miliarde de dolari) pentru apărare, un buget de peste trei ori mai mic decât cel al Statelor Unite.

Gigantul asiatic menţine o „creştere rezonabilă” a bugetului său militar pentru „a-şi proteja suveranitatea, securitatea şi interesele sale de dezvoltare”, a explicat luni Lou Qinjian, purtătorul de cuvânt al sesiunii parlamentare. Acesta este în creştere de câteva decenii, pe măsura creşterii economice.

Ţara alocă armatei 1,6% din PIB, mult mai puţin decât SUA (3,5%) sau Rusia (4,1%), potrivit Institutului Internaţional de Cercetare a Păcii din Stockholm (SIPRI).

Cu toate acestea, creşterea militară a Chinei este privită cu suspiciune de către SUA, Japonia şi Filipine, ţări cu care China concurează pentru controlul asupra unor insule mici din Marea Chinei de Sud. De asemenea, trezeşte temeri în Taiwan, o insulă de 23 de milioane de locuitori pe care China speră să o reunească cu teritoriul său, sau în India, cu care uneori conflicte de-a lungul graniţei disputate din Himalaya.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: