Chirilă: Expulzarea a 45 de diplomați ruși, un act de curaj necesar, luat la timp, sprijinit de parteneri

Chirila - psn
Sursa foto: captură video

Ambasadorul R. Moldova la București, Victor Chirilă, prezent, miercuri, în studioul PS News, la Puterea Știrilor, a comentat expulzarea, în luna august, a 45 de diplomați ruși și personal tehnic al Ambasadei Federației Ruse la Chișinău.

Analiștii au catalogat momentul ca fiind un gest de curaj al R.Moldova, Rusia însă a apreciat acest gest ca fiind „un pas neprietenos” al autorităților moldovene, care „va avea fără îndoială consecințe” asupra relațiilor dintre Moscova și Chișinău.

La întrebarea moderatoarei Marinela Angheluș, dacă s-au concretizat în vreun fel aceste amenințări venite din partea Rusiei, ambasadorul Victor Chirilă a precizat că cel mai probabil acestea urmează să apară.

„Deocamdată doar la nivel verbal, deci cu siguranță ne așteptăm la alte lovituri din partea Federației Ruse ca răspuns și nu doar ca răspuns la această decizie, care din punctul meu de vedere a fost una necesară. Înțeleg că vor mai fi astfel de (expulzări, n. red.) și cred că probabil și lista trebuia să fie și mai lungă, pentru că unii din ei au intrat cu pașaport diplomatic în Republica Moldova și au plecat în regiunea transnistreană și nu putem să le dăm de urmă. Deci sunt dispăruți, dar va veni momentul când va trebui să plece acasă. Vom da de ei, dar a fost o acțiune necesară, pentru a ne consolida securitatea.

Am văzut foarte bine implicările Federației Ruse în destabilizarea situației interne de la noi și cred că această decizie a contribuit și la fel ca și mecanismul de sancționare a oligarhilor și a persoanelor care contribuie la destabilizarea Republicii Moldova (…) ca să liniștim situația (…) Acest mecanism de sancționare a fost inițiativa domnului Bogdan Aurescu. Este iarăși o realizare a acestui an, care a fost implementată (…) într-un timp record, dacă nu greșesc, în două luni, ceea ce nu s-a mai întâmplat anterior. Și acest lucru datorăm iarăși diplomației României și președintelui Klaus Iohannis; fără asistența lor nu am fi puputut avea un astfel de mecanism. Actualmente, șapte persoane sunt deja sub sancțiuni în cazul (…) acestui mecanism și lucrăm la al doilea pachet de sancțiuni, care va include nu doar persoane, dar și companii, deci persoane juridice și vom folosi, vom valorifica acest mecanism astfel încât să punem la respect pe oricine care încearcă să destabilizeze și Republica Moldova, și sistemul democratic să-l pună în pericol (…) și de exemplu alegerile democratice din Republica Moldova”, a subliniat diplomatul.

Contextul în Republica Moldova este unul dificil, dar  (…) am făcut față și am făcut față datorită României și partenerilor europeni, pentru că decizia noastră a fost de a expulza cei 45 de reprezentanți ai Ambasadei Ruse de la Chișinău  (…), pentru că am venit cu argumente, unii din ei se ocupau cu alte activități decât cele diplomatice, evident se ocupau (…) cu acțiuni subversive (…). Deci a fost un act de curaj evident, (pe) care nu l-au luat alte guverne anterior, dar în actualul context era necesar și cred că guvernarea a înțeles că dacă nu-l ia acum, va fi târziu mâine”, a mai declarat Victor Chirilă.

Autor

  • Susana Pletea

    Are o experiență de peste 25 de ani în presa românească. Și-a început cariera în radio, a continuat cu presă scrisă (reviste) și acum este parte din echipa PSNews. Bun comunicator, pasionată de cuvântul spus sau scris, are o aplecare spre natura umană și literatură fantastică. Pledează vinovată de curiozitate și entuziasm.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL