Climă – Concentraţiile de CO2 din acest an ameninţă limita de 1,5°C, avertizează un studiu

Sursa: Facebook

Creşterea concentraţiilor de CO2 în atmosferă în acest an pare să fie peste nivelurile compatibile cu traiectorii de încălzire a climei în limita de 1,5°C, potrivit unui studiu al Serviciului meteorologic britanic, bazat pe citirile de la o staţie de referinţă din Hawaii, informează AFP.

Acordul de la Paris din 2015 are ca obiectiv menţinerea creşterii temperaturii medii globale cu mult sub 2°C faţă de nivelurile preindustriale şi continuarea eforturilor pentru a limita creşterea temperaturii la 1,5°C.

Dar această limită cea mai ambiţioasă – care este înţeleasă ca o temperatură medie pe cel puţin 20 de ani – este considerată tot mai dificil de menţinut de către experţi.

„Creşterea estimată a concentraţiilor de dioxid de carbon în atmosferă pentru acest an este cu mult peste cele trei scenarii compatibile cu limita de 1,5°C prezentată în raportul IPCC”, a rezumat Richard Betts, cercetător la Met Office.

Autorii studiului dat publicităţii vineri au folosit trei scenarii ale IPCC, experţii în climatologie mandataţi de ONU, care ar permite respectarea celei mai ambiţioase limite din Acordul de la Paris.

Concluziile lor se bazează pe previziunile unei creşteri „relativ mari” a CO2 la staţia de la Mauna Loa, din Hawaii, considerată un bun indicator al tendinţei globale.

Oamenii de ştiinţă au încercat, de asemenea, să analizeze evoluţia preconizată pentru acest an fără a lua în considerare actualul fenomen meteorologic El Niño, asociat cu o creştere a temperaturilor globale şi care, prin urmare, slăbeşte, de asemenea, rezervoarele de carbon, cum ar fi fortificaţiile tropicale.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL