CNCD, amendă pentru discriminare pentru doi şoferi STB care nu au ajutat o persoană cu dizabilităţi locomotorii

STB
Sursa foto: STB

Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) i-a sancţionat cu amendă pe doi şoferi ai STB care nu i-au asigurat unei persoane cu dizabilităţi locomotorii accesul în autobuze pe care le conduceau pe linia 104.

Unul dintre şoferi are de achitat o amendă de o mie de lei, el motivând că nu a văzut-o pe persoana respectivă, în timp ce al doilea a fost amendat cu 3.000 de lei, întrucât i-a adresat acesteia şi mamei sale injurii.

Colegiul director al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării a constatat, în şedinţa de miercuri, cu unanimitate de voturi, săvârşirea faptei de discriminare pentru îngrădirea accesului unei persoane cu dizabilităţi locomotorii la serviciile publice de transport.

Decizia se referă la un incident din 18 iulie 2022, când unei persoane cu dizabilităţi locomotorii care dorea să utilizeze mijloacele de transport în comun STB, pe linia 104, nu i s-a asigurat accesul în autobuz prin nedeschiderea rampei, motivat de faptul că nu a fost văzută de şofer. După câteva minute, pe aceeaşi rută, un alt şofer i-a refuzat accesul în mijlocul de transport public adresându-i cuvinte licenţioase, injurioase, atât ei, cât şi mamei sale, care o însoţea, informează news.ro.

Colegiul director l-a sancţionat cu amendă contravenţională de 1.000 de lei pe primul şofer, care a prezentat scuze faţă de incident şi, implicit, faţă de petentă, justificând împrejurările legate de anumite manevre care nu i-au permis o vizibilitate corespunzătoare. Decizia a fost luată cu cu 6 voturi pentru şi 2 împotrivă.

Pentru cel de-al doilea şofer care, pe lângă refuzul accesului, a avut şi un comportament nedorit, fiind agresiv verbal, Colegiul director, cu 7 voturi pentru şi 1 împotrivă, a aplicat sancţiunea de amendă contravenţională în cuantum de 3.000 de lei.

”În cazul Societăţii de Transport Bucureşti STB S.A. Colegiul director nu a constatat întrunirea elementelor constitutive ale unei fapte de discriminare întrucât aceasta a dovedit că mijloacele de transport erau accesibilizate, conducătorii auto fuseseră instruiţi şi referitor la incidentele mediatizate a demarat cercetări disciplinare”, arată CNCD.

Autor

  • Adrian Pavel

    Adrian Pavel, redactor PS News. Cu o experienţă de peste 10 ani în presă, Adrian Pavel se descrie ca fiind un împătimit al noutăţilor, practic dependent de ştiri. Încearcă de fiecare dată să fie la curent cu tot ceea ce se întâmplă în ţară şi în străinătate şi să ofere cele mai calde informaţii cititorilor. Este adeptul zicalei „Nimeni nu e sărac cu duhul, e doar mai puţin informat”.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL