Combaterea creșterii excesive a prețurilor la produse agricole și alimentare aprobat, cu amendament, în CDep

alimente
Sursă foto: INQUAM PHOTOS/OCTAV GANEA

Proiect de lege privind aprobarea OUG 5/ 2024 pentru modificarea și completarea OUG 67/2023 privind instituirea unei măsuri cu caracter temporar de combatere a creșterii excesive a prețurilor la unele produse agricole și alimentare a fost aprobat în Camera Deputaților.

Proiectul de lege prevede, de asemenea și modificarea și completarea unor acte normative.

Adoptat de Senat, proiectul de lege propune modificarea anexei la ordonanță, în sensul că au fost eliminate mai multe produse și au fost adăugate altele. Raportor este Adrian-Ionuţ Chesnoiu. Camera Deputatilor este decizională.

S-a depus un amendament ca această măsură să fie în vigoare până la 31 decembrie.

In cursul anului 2022, toate produsele principale alimentare de bază, precum zahăr, ulei, cartofi, lapte, ouă, carne, pâine, legume, fructe, au înregistrat scumpiri semnificative, care se mențin și în prezent și produc distorsiuni pe piața produselor agricole și alimentare, cu impact negativ major asupra nivelului consumului și a puterii de cumpărare a consumatorilor finali, cu afectarea siguranței și securității alimentare a populației.

“Cred că din două în două luni, aprobăm câte o prin lege, câte o ordonanță de urgență care face obiectul acestor plafonări la produsele alimentare de bază (…). Sigur, efectele cred că le-am văzut cu toții, pentru că nivelul inflației a scăzut, probabil și-au atins ținta aceste măsuri din moment ce au fost prelungite din două luni, în două luni. Am văzut și luări de poziție ale retailerilor, care au spus că într-adevăr efectul a fost unul dintre cele scontate la momentul în care a avut loc această decizie la nivel guvernamental”, a spus președintele Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților, Adrian Chesnoiu.

La rândul sau, deputatul Alin Prunean a spus că:

“Măsurile acestea de plafonare nu dau rezultate și dacă ne uităm în piață, vedem cum au evoluat prețurile. E foarte simplu să constatăm că la cartofi, la carnea de porc, la fructe, acestea au crescut cu 9%. Sigur că anul trecut, când era în mare vervă această această idee, noi am depus o inițiativă legislativă prin care solicităm să reducem TVA-ul la aceste alimente de bază. Din păcâte, Coaliția de guvernare nu a dorit să susțînă o astfel de inițiativă. A picat și la Senat. Aici, în Comisie, a primit un raport de de respingere și deocamdată n-a ajuns la vot în plen. Eu cred că măsura putea fi chiar complementară măsurii din OUG 67”.

Adrian Chesnoiu a intervenit subliniind faptul că:

“România nu mai produce cartofi în perioada această și majoritate sunt de import, de aceea am și venit cu un program de susținere a depozitării cartofului tocmai pentru a limita puțin creșterile de prețuri care se înregistrează de ceva ani de când facem noi analize între ianuarie și luna mai, când apar cartofii noi. Nici fructe nu facem în perioada asta, că e iarnă, abia înfloresc pomi. Probabil vor scădea atunci când avem sezon. Și la fel și pe zona de fructe și legume se investește în zona de depozitare, iar la carnea de porc știți problema pestei porcine africane, unde suntem importatori direcți. Sper că pasul făcut de Guvernul României prin acordul cu Vietnamul pentru producerea vaccinului anti-pestă porcină africană să fie răspunsul direct și rapid la această problemă, pentru că noi avem capacitate de producție, avem capacitate de procesare a cărnii de porc și de comercializare”.

În urma votului a fost aprobat raportul cu amendament al proiectului de lege.

Măsura cu caracter temporar de combatere a creșterii excesive a prețurilor se aplică tuturor operatorilor economici înregistrați în România, indiferent de forma de organizare, pe întreg lanțul de producție, import, comerț intracomunitar, distribuție și vânzare cu amănuntul, pentru produsele agricole și alimentare prevăzute în anexa de mai jos.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL