Comisia Națională de Prognoză a revizuit în scădere la 2% estimarea privind creșterea economiei românești în acest an

calculator
Sursa foto: Pixabay

Comisia Națională de Strategie și Prognoză (CNSP) a revizuit în scădere la 2% estimarea de creștere economică pentru acest an, de la 2,8% anterior, motivând scăderile din industrie și rezultatele neașteptat de slabe din agricultură.

„Evoluțiile macroeconomice din primul semestru și ale indicatorilor sectoriali din perioada ianuarie-august 2023 arată o decelerare mai amplă a activității economice pentru anul 2023 (+2,0%) decât cea estimată în ultimele prognoze (+2,8%). Influențele în acest sens au provenit din comportamentul sectorului industrial, care nu a reușit să-și diminueze amplitudinea contracției, și din rezultatele neașteptat de slabe din agricultură, temperaturile ridicate precum și precipitațiile sub limitele mediei conducând la randamentele reduse pentru unele culturi cum ar fi porumbul și floarea soarelui. Astfel dinamica valorii adăugate brute din industrie este estimată în scădere la -3,1% de la -0,2% în scenariul de vară iar pentru agricultură revizuirea este una semnificativă, la o creștere moderată de 1,8%, comparativ cu 10,6% în prognoza de vară”, arată CNSP în varianta de toamnă a Prognozei pe termen mediu 2023-2027, scrie Agerpres.

Potrivit sursei citate, revizuirea creșterii pentru cele două sectoare a avut ca rezultat o diminuare a dinamicii PIB cu un punct procentual. Pe partea ofertei, avansul economiei în anul curent va fi susținut de construcții și servicii a căror valoare adăugată brută se va majora cu 7,8% și, respectiv, 3,1%.

De remarcat evoluția semnificativă a sectorului construcții în perioada ianuarie-august 2023 (+13,2%), ceea ce a condus la o dinamică peste așteptări pe ansamblul anului. Contribuția pozitivă a celor două sectoare va fi diminuată de contracția industriei (-3,1%) pe fondul problemelor legate de pierderea de competitivitate și de slăbirea cererii interne și externe.

 

Citeste mai mult AICI

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: