Comitetul Interministerial de Coordonare a PNRR, organizat în marja celei de-a şasea misiuni

Comisia Europeană
Sursa foto: INQUAM PHOTOS / OCTAV GANEA

Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE) anunţă, miercuri, organizarea Comitetului Interministerial de Coordonare a PNRR, în marja celei de-a şasea misiuni de monitorizare defăşurată de către Comisia Europeană la Bucureşti. S-a discutat despre cererile de plată 3 şi 4, prima fiind încă în proces de negociere. Din cele 74 de ţinte şi jaloane, pentru patru se negociază încă.

”În perioada 18 – 21 martie a.c. o delegaţie a Comisie Europene condusă de Céline Gauer, directorul general SG RECOVER, efectuează cea de-a şasea misiune de monitorizare a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă. În data de 20 martie a.c., ca parte a acestei misiuni, a avut loc reuniunea Comitetului Interministerial de Coordonare a PNRR, condusă de prim-ministrul României, Marcel-Ioan Ciolacu, în calitate de preşedinte al comitetului, şi de ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu, în calitate de vicepreşedinte. La reuniune, alături de miniştri şi alţi conducători de instituţii, a participat întreaga delegaţie a Comisie Europene”, a transmis, miercuri, MIPE, într-un comunicat de presă.

Sursa citată a precizat că în cadrul reuniunii s-a discutat evaluarea intermediară a PNRR, clarificarea anumitor aspecte aferente ţintelor şi jaloanelor incluse în cererea de plată numărul 3, precum şi stadiul pregătirii cererii de plată numărul 4.

”În ultimul an, cu ajutorul Comisiei Europene şi al Coordonatorilor de Reforme şi Investiţii, România a reuşit să facă paşi importanţi în direcţia unei implementări adecvate a măsurilor. În prezent, ne concentrăm toate eforturile pentru finalizarea cu succes a procesului de evaluare a cererii de plată numărul 3 şi intrarea banilor în bugetul ţării. Suntem în continuare pe deplin determinaţi să implementăm cu succes toate ţintele şi jaloanele incluse în Plan”, a declarat ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu.

MIPE transmite că România a primit fonduri în valoare de 9,48 miliarde euro reprezentând contravaloarea prefinanţării (inclusiv din noul capitol REPowerEU), a primei cereri de plată şi a celei de a doua cereri de plată, fiind depuse trei cereri de plată.

Cererea de plată numărul 3, în valoare netă de 2,3 mld. euro, a fost depusă în decembrie 2023 şi se află în prezent în curs de evaluare de către Comisia Europeană. Din totalul de 74 jaloane/ţinte, un număr de 4 jaloane se află încă în proces de clarificare.

Totodată, la acest moment sunt încheiate peste 14.500 de contracte, iar raportat la sumele alocate România are o absorbţie de 33,1%.

”Reuniunile şi discuţiile tehnice desfăşurate pe parcursul misiunii de monitorizare a Comisiei Europene au contribuit semnificativ la clarificarea aspectelor necesare pentru finalizarea cu succes a procesului de evaluare a cererii de plată numărul 3 şi accesarea fondurilor alocate României prin Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă”, a mai transmis MIPE.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL