Consilier al formațiunii Renaștere, apropiat de Ilan Șor, arestat pentru tentativă de corupere a unui socialist

Drapelul_R_Moldova
Sursă foto: news.ro

Consilierul formațiunii Renaștere, în spatele căreia ar sta Ilan Șor, prins în timp ce încerca să ofere șpagă unui primar socialist ca să părăsească formațiunea, a fost arestat pentru 30 de zile, decizie pronunțată vineri seara de o instanță din nordul R. Moldova.

Magistrații Judecătoriei Bălți au pronunțat hotărârea prin care învinuitul a fost plasat în arest preventiv.

,,Judecătoria Bălți a decis plasarea în arest preventiv, pentru 30 de zile, a consilierului raional al Consiliului raional Ocnița, cercetat în cadrul cauzei de corupere și spălare de bani”, au anunțat reprezentanții Centrului Național Anticorupție (CNA).

Consilierul formațiunii Renaștere este cercetat acum pentru corupție și spălare de bani, după ce în data de 2 august a fost reținut în timp ce încerca să transmită 30.000 de dolari primarului orașului Ocnița din nordul țării vecine, el fiind ales în această funcție pe listele Partidului Socialiștilor din R. Moldova (PSRM).

„În cadrul cauzei penale, pornite pe fapte de finanțare ilegală a unei formațiuni politice și spălare de bani, ofițerii CNA și procurorii au constatat că, începând cu 24 martie 2023 şi până în prezent, primarul orașului Ocnița ar fi fost abordat de către unul dintre consilierii raionali în vederea convingerii acestuia de a renunța la formațiunea din care făcea parte și aderarea la un alt partid politic. În schimb, consilierul i-ar fi promis o remunerare ilicită de 2 milioane de lei, dintre care 1 milion era personal pentru primar, iar altă parte din bani urma a fi investită în proiecte de infrastructură”, au precizat cei de la CNA, potrivit Adevărul.

Scandal politic

În jurul acestui flagrant a pornit un adevărat scandal în politica de la Chișinău. Reprezentanții PSRM au afirmat că în spatele formațiunii din care face parte bărbatul arestat este Ilan Șor care ar acționa, împreună cu cei de la Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), pentru că să distrugă partidul lor.

„Partidul Socialiștilor constată că informațiile despre încercările de a mitui activiștii noștri cu scopul de a-i determina să adere la alte formațiuni politice au primit o confirmare directă. Este extrem de dezgustător faptul că foștii membri ai echipei noastre, în care am avut încredere deplină, au fost implicați în acest proces.Practica de a corupe reprezentanții altor partide este vicioasă. Acest lucru poate fi făcut doar de grupările care nu pot obține o victorie în alegeri prin metode decente. Partidul clonă „Renașterea”, creat de criminalul fugar Ilan Shor pentru a distruge PSRM, cel mai mare partid parlamentar de opoziție din Moldova, acționează de comun acord cu președintele Maia Sandu și Partidul PAS”, au spus membrii PSRM.

De cealaltă parte, reprezentanții PAS au calificat declarațiile drept aberații.

„Sunt niște aberații menite să ascundă faptul că în rândul PSRM se află oameni lipsiți de integritate”, au declarat responsabilii formațiunii.

Aderare politică după întrevedere cu politicianul fugar Ilan Șor

Lidera de la Chișinău nu a comentat acuzațiile. Nu a făcut-o nici Ilan Șor care se ascunde de justiția de acasă în Israel.

În primăvara acestui an, patru deputați socialiști au luat decizia să părăsească PSRM-ul și să adere la formațiunea Renaștere. Este vorba de Vasile Bolea, Alexandru Suhodolski, Alexandr Nesterovschi și Irina Lozovan, iar primii doi au renunțat la Partidul Socialist după ce au fost în Israel unde au avut o întrevedere cu politicanul fugar, Ilan Șor.

Formațiunea „Renaștere” a fost fondată în septembrie 2012 la inițiativa a trei deputați, la câteva luni, după ce ei au părăsit fracțiunea parlamentară a Partidului Comuniștilor din R. Moldova.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: