Consiliul Constituţional al Franţei declară neconstituţională o parte din noua lege a imigraţiei

Sursă foto: conseil-constitutionnel.fr

Consiliul Constituţional al Franţei a decis joi că unele articole din noua lege a imigraţiei sunt neconstituţionale şi trebuie eliminate, informează Reuters.

Instanţa care validează conformitatea cu legea fundamentală a respins peste 30 de măsuri din actul normativ, inclusiv cea mai mare parte a clauzelor introduse de deputaţii de extremă dreaptă din opoziţie în cursul procedurii parlamentare.

Au fost eliminate prevederi care înăspreau condiţiile pentru reîntregirea familiilor de migranţi, cetăţenia dobândită prin naştere şi accesul la asistenţa socială.

Motivele au fost de cele mai multe ori procedurale, observă Reuters.

Agenţia apreciază că preşedintele Emmanuel Macron scapă astfel de unele presiuni. El a susţinut în parlament legea pe care o folosise ca trambulină pentru al doilea mandat prezidenţial, însă a fost jenat de sprijinul partidului de extremă dreapta Adunarea Naţională, condus de Marine Le Pen, iar deputaţii conservatori au modificat conţinutul iniţial, făcându-l mai dur.

Preşedintele a fost cel care, alături de trei grupuri, a trimis în Consiliul Constituţional textul adoptat de legislativ.

Ministrul de interne Gerald Darmanin a salutat decizia, apreciind că validează propunerile iniţiale ale guvernului. El a adăugat că „niciodată un proiect de lege nu a inclus mai multe măsuri pentru expulzarea infractorilor şi nu a introdus cerinţe mai stricte pentru integrarea străinilor”.

Liderul de extremă dreaptă Jordan Bardella a condamnat în schimb anularea celor mai aspre măsuri împotriva imigraţiei. „Consiliul Constituţional a cenzurat măsurile cele mai aprobate de poporul francez. Legea imigraţiei s-a născut moartă. Singura soluţie este un referendum privind migraţia”, a scris el în reţeaua X.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: