Consiliul de Securitate ONU votează încetarea focului în Gaza

Armata Israeliană
Sursa foto: IMAGO

La două luni de la începutul războiului dintre Israel și Hamas, Benjamin Netanyahu amenință deschis Libanul. În vizită la trupele dislocate în nord, premierul a avertizat Beirutul că va avea soarta Fâșiei Gaza dacă va alege să intre în război. Imagini tulburătoare au fost filmate și în Gaza. Zeci de bărbați aproape complet dezbrăcați, membri Hamas reținuți de soldații israelieni, sunt aliniați pe o stradă sub amenințarea armelor. Printre morții anunțați în ultimele ore se numără și fiul fostului șef de stat major al armatei israeliene.

Consiliul de Securitate al ONU urmează să se întrunească la presiunea  secretarului general António Guterres și va solicita o încetare imediată a focului după 8 săptămâni de război.

Într-o scrisoare adresată consiliului miercuri, Guterres a invocat articolul 99 al Cartei ONU, care prevede că secretarul general poate aduce în atenția consiliului „orice chestiune care, în opinia sa, amenință menținerea dreptului internațional, păcii și securității”. Nimeni nu mai solicitase așa ceva de zeci de ani.

„Pe fondul bombardamentelor constante din partea Forțelor de Apărare ale Israelului, fără adăpost sau produse esențiale pentru a supraviețui, mă aștept ca ordinea publică să se deterioreze complet și să facă imposibilă chiar și asistența umanitară care oricum e limitată.”, a scris Guterres.

După ce Guterres a transmis această scrisoare, Emiratele Arabe Unite au pregătit un proiect de rezoluție care va fi supus la vot vineri, potrivit delegației din Ecuador, care prezidează consiliul luna aceasta și decide asupra problemelor de programare, transmite Agence France-Presse.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: