Conspirațiile lui Simion: Cum încearcă liderul AUR să se victimizeze pentru a câștiga electorat

George Simion AUR
George Simion / Sursa foto: George Simion /AUR

Liderul AUR, George Simion a lansat de curând în spațiul public ideea unui complot împotriva partidului în anul electoral 2024. Fără să aducă niciun fel de dovezi pentru afirmațiile sale și fără a lăsa vreun indiciu cu privire la așa-zișii complotiști, acesta a lăsat de înțeles că ar putea fi asasinat.

„Vor încerca de la lichidarea noastră fizică până la arestarea noastră, până la introducerea seminţei de discordie între noi”, a spus George Simion, care a adăugat că trebuie menţinută „calea dreaptă” şi „calea neamului românesc”, iar „Dumnezeu este cu noi”.

Strategia victimizării

Discursul lui Simion se încadrează în deja cunoscuta (și testata) strategie politică de victimizare. Adesea, strategia victimizării este însoțită de o serie de afirmații care nu pot fi dovedite, din zona teoriilor conspiraționiste. Victimizarea, ca strategie politică, presupune prezentarea liderului politic sau a grupului său ca fiind victime ale unor forțe externe, adversari politici, adesea invizibili sau circumstanțe nefavorabile. Această tactică reprezintă însă o sabie cu două tăișuri, deoarece poate avea anumite avantaje pentru un lider politic, dar trebuie să fie folosită cu precauție, deoarece poate avea și repercusiuni negative.

Victimizarea poate genera simpatie și empatie din partea publicului. Oamenii sunt adesea predispuși să sprijine pe cei pe care îi percep ca fiind nedreptățiți sau persecutați. Prezentându-se ca victime, liderii politici pot mobiliza susținătorii săi, îndemnându-i să se unească împotriva presupuselor amenințări. Acest lucru poate duce la o consolidare a bazei de susținători. Totodată, victimizarea poate servi ca o modalitate de a câștiga legitimitate politică și morală. Prin prezentarea propriei persoane sau grupului său ca fiind persecutate, liderul poate încerca să obțină sprijin și încrederea publicului în lupta împotriva adversarilor.

De pildă, în Statele Unite, Donald Trump s-a prezentat adesea drept o victimă a „sistemului” sau a unei „vânători de vrăjitoare”. Atunci când a fost anchetat de FBI pentru o presupusă coliziune cu Rusia în cazul încercării Moscovei de a influența rezultatul alegerilor prezidențiale din SUA din 2016. În prezent, Trump continuă să mizeze pe această strategie, prezentându-se drept o victimă a sistemului în cazul anchetelor în care este implicat. Strategia victimizării a funcționat în cazul fostului președinte al SUA, acesta davansându-și rivalii republicani.

Totuși, strategia victimizării poate duce și la efecte negative pentru politicianul care apelează la această armă. În 2017, fostul lider al PSD, Liviu Dragnea a spus că patru asasini au încercat lichidarea sa fizică. Liderul PSD de la vremea respectivă nu a adus nicio dovadă pentru afirmațiile sale și în curând povestea s-a întors împotriva sa. În loc să obțină puncte electorale, Liviu Dragnea a ajuns să fie ridiculizat în spațiul public.

Conspirațiile AUR

Revenind la cazul lui Simion, merită amintit faptul că în ultimii 3 ani de zile, AUR a fost campionul teoriilor conspiraționiste. Pandemia de coronavirus a reprezentat un teren fertil pentru propagarea acestor teorii, iar social media a reprezentat mediul ideal pentru că acolo liderii AUR nu dădeau socoteală nimănui pentru teoriile lansate.

Așadar, de la originile pandemiei și până la cauzele cutremurelor din Gorj din acest an, Simion și-a asumat identitatea unui adevărat ventilator de conspirații. Putem spune că aceste teorii conspiraționiste sunt în ADN-ul celor de la AUR, de aceea și liderul acestui partid recurge cu regularitate la ele. Această tactică s-ar putea întoarce însă într-un final împotriva lui Simion, deoarece atunci când castelul de cărți construit pe minciuni și conspirații se va prăbuși, liderul AUR va avea prea puține cărți pe care le va putea juca. Rămâne de văzut dacă pariul lui Simion va fi câștigător sau nu.

Autor

  • Robert Manea

    Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: