UDMR cere ca primarii traseişti politic să-şi piardă mandatele

Cseke Attila. Sursa: INQUAM PHOTOS / GEORGE CĂLIN
Sursa foto: INQUAM PHOTOS / GEORGE CĂLIN

Cseke Attila, liderul senatorilor UDMR, transmite vineri că Uniunea a tras un semnal de alarmă asupra deciziei coaliţiei privind încurajarea traseismului politic, care ar crea instabilitate politică şi ar subordona administraţia publică locală intereselor politice. Potrivit acestuia, traseismul politic este incorect faţă de alegător iar dacă un primar a fost ales în funcţie ca membru al unui partid, iar el se înscrie ulterior în alt partid, corect ar fi să îşi piardă mandatul.

”UDMR a depus în Senat o propunere de modificare pentru legea de aprobare a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului 21/2024, care permite traseismul politic al primarilor fără ca aceştia să îşi piardă mandatul. Proiectul de act normativ nu a fost însă inclus pe ordinea de zi a plenului, Senatul adoptând astfel tacit şi nemodificat acest proiect. După cum este cunoscut, UDMR a tras un semnal de alarmă asupra deciziei coaliţiei privind încurajarea traseismului politic, care ar crea instabilitate politică, şi ar subordona administraţia publică locală intereselor politice”, arată senatorul.

Potrivit liderului senatorilor UDMR, coaliţia a decis organizarea alegerilor locale în iunie, împreună cu cele europarlamentare, dar mandatul primarilor, al membrilor consiliilor locale şi judeţene, dar şi al preşedinţilor consiliilor judeţene în funcţie durează până în toamna acestui an când ar urma să preia mandatul noii aleşi locali, sau cei realeşi în funcţie, astfel că îână în 30 aprilie OUG permite traseismul politic fără pierderea mandatului primarilor.

”Traseismul politic este incorect faţă de alegător. Dacă un primar a fost ales în funcţie ca membru al unui partid, iar el se înscrie ulterior în alt partid, corect ar fi să îşi piardă mandatul. UDMR nu susţine traseismul politic, şi am depus, în Senat, o propunere de modificare a acestei Ordonanţe. Proiectul de lege pentru aprobarea OUG nu a fost însă inclus pe ordinea de zi a plenului Senatului, astfel fiind adoptat tacit, nemodificat. UDMR va susţine şi în Camera Deputaţilor, camera decizională în cazul acestui proiect de act normativ, necesitatea renunţării la traseismul politic. Important este cetăţeanul, şi buna funcţionare a administraţiei publice locale şi judeţene, nu jocurile politice”, a conchis Cseke Attila.

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: