Cursa electorală Biden – Trump va fi strânsă, iar RFK Jr. este o ameninţare pentru actualul preşedinte

Sursa foto: Flickr

O repetare a competiţiei electorale prezidenţiale din 2020 pare iminentă anul viitor, dar lupta între preşedintele american Joe Biden şi predecesorul său Donald Trump ar fi strânsă, potrivit unui nou sondaj Reuters/Ipsos, ambii candidaţi având vulnerabilităţi profunde ce i-ar putea costa Casa Albă. Totuşi, perspectiva ca Trump să revină la Casa Albă este perfect plauzibilă, din cel puţin patru motive, scrie Reuters.

Joe Biden, un democrat în vârstă de 81 de ani, continuă să fie afectat de îndoielile alegătorilor cu privire la soliditatea economiei, precum şi de preocupările legate de securitatea frontierei dintre SUA şi Mexic şi de îngrijorările legate de criminalitate.

Fostul preşedinte republican Donald Trump, în vârstă de 77 de ani, se confruntă cu propriile sale îngrijorări, inclusiv patru procese penale pentru o sumedenie de acuzaţii legate de încercările sale de a anula alegerile prezidenţiale din 2020 şi de gestionarea documentelor clasificate. O condamnare înainte de alegerile din 5 noiembrie 2024 l-ar putea costa un sprijin semnificativ, potrivit sondajului.

Sondajul Reuters/Ipsos a arătat că Trump are un avans marginal de 2 puncte într-o confruntare directă, 38% la 36%, 26% dintre respondenţi spunând că nu sunt siguri cu cine să voteze sau că ar putea vota pentru altcineva. Sondajul, realizat online între 5 şi 11 decembrie, a intervievat 4.411 adulţi americani la nivel naţional şi are o marjă de precizie de plus/minus 2 puncte procentuale.

Trump este favoritul pentru nominalizarea republicană cu un avans considerabil, mai arată sondajul.

Sistemul Colegiului electoral, folosit pentru alegerea preşedinţilor stat cu stat, şi diviziunile partizane adânc înrădăcinate înseamnă că alegătorii din doar câteva state vor juca un rol decisiv în rezultatul alegerilor din noiembrie 2024. În cele şapte state în care alegerile au fost cele mai strânse în 2020 – Wisconsin, Pennsylvania, Arizona, Georgia, Nevada, Carolina de Nord şi Michigan – Biden a avut un avans de 4 puncte în rândul americanilor care au declarat că sunt siguri că vor vota.

 

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: