Danezii au primit aviz de racordare pentru unul din cele mai vechi proiecte de parcuri eoliene din România

parc eolian energie
Sursă foto: Facebook / Energie Regenerabilă

O subsidiară românească a companiei daneze dezvoltatoare de facilități de producție de energie regenerabilă European Energy AS (EE) a primit aviz de racordare pentru proiectul unui parc eolian cu putere instalată de până la 126 MW, ce va fi amplasat în județul Galați, relevă date analizate de Profit.ro.

Proiectul este unul dintre cele mai vechi de profil din România, primele teste profesioniste de vânt în zonă fiind efectuate în urmă cu 15 ani.

Parcul eolian Berești din Galați are termen estimat de punere în funcțiune finalul anului 2026. Proiectul, gândit să aibă 20 de turbine de câte 6 – 6,2 MW, include construirea unui sistem de stocare a energiei produse, precum și a unei stații de transformare, se arată în documentația acestuia.

Avizul a fost acordat firmei locale dezvoltatoare EE Berești Wind SRL, pe care danezii au preluat-o în urmă cu 2 ani, modificându-i totodată denumirea inițială, Electra Norte Eolian SRL, după cum a relatat Profit.ro la acel moment. EE, un business cu încasări de 438 milioane euro și profit operational EBITDA de 135 milioane euro anul trecut, dezvoltă, finanțează, construiește și operează parcuri eoliene și solare, precum și instalații de hidrogen și capacități de stocare la nivel global.

Valoarea totală a investiției în parcul eolian de peste 120 MW de la Berești este estimată la 130 milioane euro. Centrala va fi construită pe terenuri cu suprafață de peste 142 de hectare, pentru care dezvoltatorul are încheiate contracte de superficie cu proprietarii. Terenurile se află în extravilanul orașului Berești și al comunei Berești Meria.

 

Autor

  • Adrian Pavel

    Adrian Pavel, redactor PS News. Cu o experienţă de peste 10 ani în presă, Adrian Pavel se descrie ca fiind un împătimit al noutăţilor, practic dependent de ştiri. Încearcă de fiecare dată să fie la curent cu tot ceea ce se întâmplă în ţară şi în străinătate şi să ofere cele mai calde informaţii cititorilor. Este adeptul zicalei „Nimeni nu e sărac cu duhul, e doar mai puţin informat”.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL