David Cameron recunoaște că Israelul s-ar putea să fi încălcat dreptul internațional în Fâșia Gaza

Sursă foto: Twitter/ David Cameron

Ministrul britanic de Externe David Cameron s-a declarat marţi preocupat de faptul că Israelul s-ar putea să fi încălcat dreptul internaţional în Fâşia Gaza, relatează Reuters. Cu toate acestea, oficialul nu a oferit un răspuns direct unei întrebări prin care membrii parlamentului britanic i-au cerut să precizeze dacă serviciile subordonate ministerului pe care îl conduce i-au furnizat vreo evaluare juridică în acest sens.

Întrebat în timpul unei sesiuni de întrebări şi răspunsuri cu parlamentarii britanici dacă Israelul ar putea fi vulnerabil în cazul unei plângeri adresate Curţii Penale Internaţionale (CPI) de la Haga, care să reclame acţiuni disproporţionate în războiul împotriva Hamas, Cameron a răspuns că poziţia sa este „apropiată de aceasta”.

Regatul Unit susţine dreptul Israelului de a se apăra în faţa teroriștilor Hamas, dar a cerut totodată armatei israeliene să manifeste reţinere şi să acţioneze în limitele dreptului internaţional în ofensiva sa în Fâşia Gaza care a devastat mare parte din această enclavă palestiniană.

Totuşi, ministrul David Cameron nu a dat un răspuns direct unei întrebări prin care parlamentarii britanici i-au cerut să precizeze dacă a primit vreo evaluare juridică din partea serviciilor sale specializate conform căreia Israelul a încălcat dreptul internaţional în războiul din Fâşia Gaza, menţionând în schimb că unele incidente ridică semne de întrebare asupra posibilităţii să fi existat astfel de încălcări.

„Opinia (juridică) până în prezent a fost că ei (Israelul) sunt angajaţi să respecte (dreptul internaţional), dar de multe ori aceasta este sub semnul întrebării”, a răspuns acesta.

Până marţi, conform ultimului bilanţ comunicat de guvernul din Fâşia Gaza condus de Hamas, cel puţin 23.210 persoane, o mare parte fiind femei şi copii, au murit în urma bombardamentelor şi asaltului armatei israeliene asupra Fâşiei Gaza ce au urmat atacului în care Hamas a ucis circa 1.200 de persoane în Israel pe 7 octombrie.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL