Declaraţia comună a reuniunii anuale a FMI, blocată din cauza limbajului „total inacceptabil” în legătură cu Rusia

FMI IMFC
Sursa foto: FMI

Dezacorduri privind limbajul referitor la invazia Rusiei în Ucraina au împiedicat publicarea unei declaraţii comune a reuniunii anuale a Fondului Monetar Internaţional şi a Băncii Mondiale care a avut loc la Marrakech, în Maroc, scrie POLITICO.

Oficialii reuniţi în Maroc pentru a discuta despre politica economică şi monetară nu au reuşit să ajungă la un consens după ce state precum Ucraina, Olanda, Canada şi ţările nordice s-au opus modului în care a fost descrisă invazia rusă într-un proiect de text.

Limbajul a fost „total inacceptabil”, a declarat un oficial din Ucraina, care a vorbit sub protecţia anonimatului. „Pur şi simplu nu a fost suficient de puternic”, a explicat un oficial dintr-o altă ţară.

Spania, care a prezidat discuţiile, propusese replicarea limbajului convenit de liderii G20 la New Delhi luna trecută, care nu a condamnat Rusia, ci a afirmat că există „opinii şi evaluări diferite ale situaţiei”.

„Am făcut tot posibilul pentru a ajunge la un comunicat” comun, a declarat ministrul spaniol de finanţe, Nadia Calviño. „Acest lucru nu a fost posibil”, a recunoscut ea.

În schimb, FMI a emis o „declaraţie a preşedintelui”, aşa cum a făcut după reuniunile FMI şi ale Băncii Mondiale din primăvară.

În mod similar, un comunicat emis vineri de miniştrii de finanţe şi guvernatorii centrali ai G20 nu a menţionat invazia Rusiei în Ucraina şi nici conflictul în desfăşurare din Orientul Mijlociu dintre Israel şi Hamas, menţionează POLITICO.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL