Delgaz Grid testează utilizarea amestecului de gaze naturale și hidrogen la clienţii casnici

Gaze
Sursa foto: INQUAM PHOTOS/OCTAV GANEA

Compania Delgaz Grid începe în această lună, în localitatea Dârlos din judeţul Sibiu, testele la clienţii casnici, pentru a verifica funcţionarea instalaţiilor interioare şi a aparatelor de utilizare existente cu amestec de gaze naturale şi hidrogen.

Instalaţiile de utilizare ale consumatorilor (ţevi, aparate de utilizare etc.) şi elementele componente ale sistemului de distribuţie (conducte, branşamente, fitinguri, armături, regulatoare, contoare etc.) nu vor fi modificate pentru acest proces, precizează compania printr-un comunicat.

„În casele clienţilor vom replica practic exact ceea ce am făcut în poligonul de la Mediaş, cu instalaţiile şi aparatele de utilizare existente, fără nicio modificare şi în condiţii de siguranţă. Înainte de toate, vom efectua o verificare riguroasă a întregii instalaţii de utilizare a gazelor naturale, inclusiv a aparatelor, pentru a ne asigura că acestea sunt etanşe şi funcţionează corespunzător. De asemenea, vom analiza gazele de ardere. După aceasta, vom opri alimentarea cu gaze naturale, vom conecta la instalaţia de utilizare a clientului o butelie de amestec gaze naturale (80%) şi hidrogen (20%) gata pregătită şi vom vehicula acest amestec prin instalaţie şi aparate de utilizare. Vom verifica parametrii de funcţionare şi vom măsura concentraţia gazelor de ardere. Ulterior, vom face acelaşi lucru la revenirea pe gaze naturale, ca să asigurăm clientul că aparatele nu au fost afectate în niciun fel de amestecul utilizat”, a explicat Cristian Călin, manager tehnic gaz, coordonatorul proiectului.

Primul test de acest fel din ţară a fost deja efectuat de specialiştii din echipa de proiect, în judeţul Mureş, acasă la unul dintre directorii generali adjuncţi ai companiei Delgaz Grid.

„După cum am observat la mine acasă, nu este nicio diferenţă între flacăra dată de alimentarea cu gaze naturale şi cea cu amestec de hidrogen şi gaze naturale. Putem găti la aragazele noastre folosind şi hidrogen şi putem produce apă caldă şi căldură în anotimpul rece folosind aceeaşi centrală. Practic, confortul nostru poate fi acelaşi cu cel dat de gazele naturale. Este important să reţinem că utilizarea acestui amestec ajută la reducerea emisiilor de carbon, deci la un mediu înconjurător mai puţin poluat, conform valorilor indicate de analizorul de gaze arse. Un aspect deosebit de important este faptul că utilizarea amestecului este la fel de sigură ca şi cea a gazelor naturale”, a declarat Anca Evoiu, director general adjunct al Delgaz Grid.

Testele durează câteva ore, iar după încheierea acestora va fi reluată alimentarea cu gaze naturale din reţea. La final, specialiştii Delgaz Grid vor efectua din nou o verificare a instalaţiei de utilizare gaze naturale, inclusiv a aparatelor, pentru a se asigura că totul funcţionează perfect. Compania va suporta costul utilităţilor necesare pentru efectuarea testelor: gaze naturale, apă, electricitate.

„Am ajuns în prima casă cu amestecul de gaze naturale şi hidrogen. Prin aceasta, demonstrăm practic că amestecul se poate folosi fără probleme pe actualele conducte şi aparate de gaze naturale. Este o premieră pentru Delgaz Grid şi pentru România, ceea ce ne face să fim încrezători în ceea ce priveşte viitorul hidrogenului şi utilizarea sa pe scară largă în locuinţele noastre”, a precizat Cristian Secoşan, directorul general al Delgaz Grid.

Testarea în condiţii reale la clienţi reprezintă prima parte din etapa a 2-a a proiectului 20HyGrid, lansat în premieră în România în toamna anului trecut, după finalizarea testelor la Dârlos. În luna august urmează probe în a doua localitate selectată de companie, respectiv Gorneşti din judeţul Mureş, care devine prima localitate din România cu reţea din oţel ce va fi testată.

Testele la clienţi vor fi realizate de specialiştii Delgaz Grid care au dobândit experienţă şi certificare în Germania, unde au testat, la DVGW/EBI (Der Deutsche Verein des Gas und Wasserfaches/EBI Engler Bunte Institute), o prestigioasă instituţie tehnico-ştiinţifică care funcţionează în cadrul Institutului de Tehnologie din Karlsruhe, amestecuri de gaze naturale cu diferite adaosuri de hidrogen pe diferite sisteme de ardere: centrale termice, convectoare, aragaze, arzătoare din sobe de încălzit şi gătit.

În etapa 1, echipa de specialişti a companiei a testat, timp de mai multe săptămâni, la Centrul de Instruire Profesională al companiei de la Mediaş, majoritatea tipurilor de aparate existente de la şase mari producători de centrale termice şi aragaze, parteneri ai proiectului, care acoperă aproximativ 80% din piaţa din România, în prezenţa reprezentanţilor acestora.

Au fost testate centrale termice, aragaze, convectoare, aparate de preparat apă caldă, arzătoare din sobe de gătit, încălzit etc. De exemplu, au fost făcute probe atât pe centrale termice existente, modele mai vechi, fără condensaţie, instalate înainte de 2015, precum şi pe centrale în condensaţie, instalate în special după 2015, respectiv aparate de generaţie nouă, care sunt deja pregătite pentru un amestec cu 20% hidrogen.

Rezultatele au fost conform aşteptărilor, toate aparatele funcţionând fără nicio problemă cu amestec de gaze naturale (80%) şi hidrogen (20%), precizează compania.

Delgaz Grid şi-a asumat, în premieră în România, realizarea primului proiect care are ca obiectiv testarea încălzirii sustenabile a locuinţelor pe baza unui amestec de gaze naturale (80%) şi hidrogen (20%). Proiectul, denumit 20HyGrid, se desfăşoară în perioada noiembrie 2022 – octombrie 2024 şi urmăreşte să demonstreze că, din punct de vedere tehnic, este posibilă şi sigură adăugarea de hidrogen, în proporţie de 20% din volum, în reţelele de distribuţie şi instalaţiile de utilizare a gazelor naturale existente în România. Instalaţiile de utilizare ale consumatorilor şi elementele componente ale sistemului de distribuţie nu vor fi modificate pentru acest proces. Rezultatele proiectului vor servi drept model de bună practică pentru viitoarele proiecte şi pentru utilizarea hidrogenului în diferite domenii, inclusiv pentru încălzire, prepararea apei calde menajere şi a hranei.

Printre promotorii şi susţinătorii proiectului „20HyGrid” se numără: Ministerul Energiei, Comisia de Industrii şi Servicii a Camerei Deputaţilor din Parlamentul României, Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei, Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti, Universitatea de Petrol şi Gaze din Ploieşti, Universitatea Politehnică Bucureşti, Asociaţia pentru Energia Hidrogenului şi Asociaţia Energia Inteligentă.

Delgaz Grid, compania de distribuţie din cadrul Grupului german E.ON, operează o reţea de gaze naturale de 25.000 km în 20 de judeţe din partea de Nord şi de Vest a României şi o reţea de electricitate de peste 81.000 km în şase judeţe din Moldova. De la intrarea pe piaţa locală, în anul 2005, E.ON a investit 2,1 miliarde de euro în principal pentru modernizarea reţelelor de gaze naturale şi electricitate şi a virat către stat impozite şi taxe de 3 miliarde de euro.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: