Deloitte: România este printre cele mai active piețe de fuziuni și achiziții din Europa Centrală și de Est

Sursă foto: X

Piața de fuziuni și achiziții (mergers and acquisitions – M&A) din România a scăzut ușor în volum în 2023 față de anul anterior, însă valoarea s-a menținut, potrivit unei analize efectuate de Deloitte România. Numărul de tranzacții cu valori de peste 5 milioane de euro analizate de Deloitte România a fost de 130 anul trecut, față de 157, în 2022, când piața locală de profil a înregistrat un record. Valoarea totală estimată a pieței s-a situat între 6,5 și 7,2 miliarde de euro, din care 4,9 miliarde de euro reprezintă tranzacții cu valori comunicate public. Pentru comparație, valoarea de piață a tranzacțiilor în 2022 a fost de 6,5-7,5 miliarde de euro.

Acest volum de activitate plasează România pe locul al doilea în topul celor mai active piețe din Europa Centrală și de Est, conform datelor Mergermarket analizate de Deloitte România. Astfel, ponderea României în numărul total de tranzacții înregistrate în regiune a crescut de la 13%, în 2019, când țara noastră a fost depășită de Polonia (37%) și de Cehia (21%), până la 15%, în 2023, când țara noastră a fost depășită doar de Polonia (44%) și a fost urmată de Cehia (13%) și Ungaria (8%).

„Analizând cele mai active piețe de M&A din Europa Centrală și de Est în ultimii ani, observăm că acestea evoluează în direcții și ritmuri similare. Însă este de remarcat faptul că, deși anul trecut a fost marcat de contracție a activității atât la nivel global și regional, cât și la nivel local, totuși România a înregistrat cea mai mică scădere din regiune a numărului de tranzacții, de 17%, conform unei analize efectuate de Deloitte pe baza datelor Mergermarket. Spre comparație, media scăderii la nivelul Europei Centrale și de Est a fost de 20%, iar numărul de tranzacții din Cehia s-a diminuat cel mai mult, cu 22%. De asemenea, este de remarcat faptul că, deși am văzut această scădere în volum, valoarea pieței de profil din România s-a menținut, datorită celor două mari tranzacții din 2023 – preluarea Enel de către Public Power Corporation și a Profi Rom Food de către Ahold Delhaize. Pentru anul 2024, ne dorim să vedem o creștere atât la nivel de volum, cât și la nivel de valoare a pieței de M&A din România comparativ cu anii anteriori, urmând trendul de creștere observat în baza analizelor ultimilor cinci ani. De asemenea, ne-am bucura să vedem cât mai multe tranzacții în care actorii să fie numai jucători locali”, a declarat Radu Dumitrescu, Partener Coordonator Consultanță Financiară, Deloitte România.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL