Demisii în rândul directorilor de școli, nemulțumiți că au salarii mai mici ca ale profesorilor fără funcție

sursa foto: Jure Gasparic | Dreamstime.com
sursa foto: Jure Gasparic | Dreamstime.com
Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, a declarat pentru Edupedu.ro că „sunt deja directori care au început să-și dea demisia și procentul este destul de ridicat”. Declarația vine în contextul în care 2.500 de directori de școli și grădinițe cer premierului Ciolacu, printr-o scrisoare deschisă, salarii mai mari.

Liderul sindical a mai spus că Guvernul a mers pe ideea că sunt suficienți candidați pentru ocuparea unor funcții de conducere, doar că „inspectoratele se chinuie să acopere cu funcții de conducere unitățile de învățământ preuniversitar”:

„Am făcut și noi numeroase demersuri, către Guvern, prin care am solicitat reglementarea salarizării pentru funcțiile de conducere: vorbim de directori, directori adjuncți, secretari-șefi și contabili-șefi. În momentul de față, salariile lor sunt mai mici decât salariile personalului de execuție. Deocamdată, Guvernul a întârziat să ia vreo decizie, din acest punct de vedere, mergând pe ideea că sunt suficienți candidați pentru ocuparea unor funcții de conducere. Surpriză, în momentul de față, nu sunt candidați. Din contră, inspectoratele se chinuie să acopere cu funcții de conducere unitățile de învățământ preuniversitar. (…) Sunt deja directori care au început să-și dea demisia și procentul este destul de ridicat”, a spus Marius Nistor.

Cornelia Popa Stavri, președintele Sindicatului Independent din Învăţământul Preuniversitar Sector 4 (afiliat la FSLI), a precizat pentru Edupedu.ro că sunt anomalii în salarizarea directorilor de școli și grădinițe și a adus în atenție că draftul legii salarizării ar fi trebuit să fie cunoscut încă din luna iulie:

„Sunt niște anomalii în salarizarea directorilor de unități de învățământ. Din acest motiv sunt și foarte mulți care își dau demisia. Refuză să rămână pe un astfel de salariu. E mai convenabil să stea la catedră decât să-și asume atâtea răspunderi în conducerea unei unități de învățământ. (…)

Directorilor nu li se oferă această gradație de vechime, să zic așa, în funcție de vechime. (…) Trebuie revizuită (salarizarea – n.red). E adevărat că se va revizui începând cu 1 ianuarie, dar n-am văzut încă draftul legii salarizării. Avem o întârziere, proiectul trebuia să fie publicat în iulie.” – Cornelia Popa Stavri

Informații de context

În luna iulie, sindicatele au cerut ministrului Educației să schimbe, printr-o ordonanță de urgență, o notă de subsol dintr-o anexă a Legii salarizării, care blochează creșterile salariale pentru directorii de școli.

Grilele de salarii majorate pentru director, director adjunct, contabil-șef și secretar-șef, în funcție de gradul didactic, tipul școlilor și de numărul de elevi au fost publicate în Monitorul Oficial pe 12 iulie, la o lună de la încheierea grevei generale din Educație.

Edupedu.ro a scris că noua lege a salarizării încă nu este gata, deși oficialii le-au promis profesorilor că draftul va fi finalizat până la data de 15 iulie. Președinta Asociației Elevilor din Constanța, Ariana Dudună, a semnalat, pe pagina de socializare, că proiectul noii legi a salarizării ar fi trebuit „să fie postat pe site în data de 15 iulie. A trecut deja 15 august și nu se aude încă nimic”.

Pe 7 iunie, ministrul Muncii spunea că termenul dat de coaliție pentru draftul legii salarizării este data de 15 iulie: „Până pe data de 15 iulie am termen de la coaliție să finalizez draftul legii salarizării, astfel încât în perioada 15 iulie – 1 septembrie să continuăm discuțiile cu sindicatele, ca la 1 septembrie propunerea administrativă să treacă de Guvern și să fie depusă în Parlament.”

Citește mai mult pe edupedu.ro

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: