Deplasări externe a preşedintelui Iohannis în 2023 – prezentate de Administraţia Prezidenţială ca succese diplomatice

Klaus Iohannis, care a vizitat Şcoala de fete Uthiru
Sursa foto: Facebook

Preşedintele Klaus Iohannis a făcut în 2023 mai multe turnee în zone ale lumii care au reprezentat o premieră în ultimii 20 de ani, şeful statului aflându-se în vizite în Japonia, Singapore, Emiratele Arabe Unite, Brazilia, Chile, Argentina, Kenya, Tanzania, Cabo Verde, Senegal. Prezentate de Administraţia Prezidenţială ca succese diplomatice, în ţară au fost intens criticate pentru costuri, dar şi pentru că destinaţiile au fost considerate mai degrabă turistice.

Februarie

În 24 februarie, Preşedintele Klaus Iohannis a avut, la Luxemburg, o întrevedere cu prim-ministrul Marelui Ducat al Luxemburgului, Xavier Bettel, şi a participat, în calitate de vorbitor principal, la ediţia inaugurală a Forumului Grupului Băncii Europene de Investiţii. Şeful statului a avut cu acest prilej întrevederi cu Preşedintele Băncii Europene de Investiţii (BEI), Werner Hoyer şi cu Preşedintele Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), Odile Renaud-Basso.

Martie

– Vizite de stat în Japonia, Republica Singapore, Emiratele Arabe Unite

Preşedintele Klaus Iohannis a vizitat Japonia, în perioada 6-8 martie. El a avut întrevederi cu Majestatea Sa Naruhito, Împăratul Japoniei, cu prim-ministrul Fumio Kishida, precum şi cu preşedinţii celor două Camere ale Dietei Naţionale a Japoniei. Vizita oficială în Japonia a inclus şi o deplasare la Kyoto, pentru întrevederi la nivelul autorităţilor locale.

A urmat vizita de stat a Preşedintelui Klaus Iohannis în Republica Singapore, în perioada 9-10 martie, fiind prima vizită la nivel de Preşedinte al României în această ţară, în ultimii 20 de ani, respectiv în contextul în care în anul 2022 au fost sărbătoriţi 55 de ani de relaţii bilaterale”. Preşedintele Klaus Iohannis a avut convorbiri oficiale cu Preşedintele Halimah Yacob şi cu Prim-ministrul Lee Hsien Loong.

Boarding Pass, site specializat în ştiri din domeniul aviaţiei, a relatat la acel moment că preşedintele Iohannis a mers în Japonia cu un avion privat care a plecat de la Bucureşti şi a făcut o escală la Sibiu, precum şi o oprire pentru realimentare în Baku (Azerbaidjan).

Preşedintele Klaus Iohannis a fost în perioada 18-21 martie 2023 în Emiratele Arabe Unite, la invitaţia Preşedintelui Emiratelor Arabe Unite, Alteţa Sa Şeicul Mohamed bin Zayed Al-Nahyan. Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, vizita oficială a Preşedintelui Klaus Iohannis în Emiratele Arabe Unite a fost prima vizită la nivel de Preşedinte al României în această ţară în ultimii 20 de ani. Cu prilejul vizitei oficiale în Emiratele Arabe Unite, Preşedintele României a avut întrevederi cu Preşedintele Emiratelor Arabe Unite, Şeicul Mohamed bin Zayed Al-Nahyan, şi cu vicepreşedintele şi prim-ministrul EAU, conducătorul Emiratului Dubai, Şeicul Mohammed bin Rashid Al Maktoum. Preşedintele Klaus Iohannis, aflat în vizită oficială în Emiratele Arabe Unite, a fost invitat să viziteze două simboluri ale culturii şi istoriei naţionale: Monumentul Martirilor şi la Marea Moschee din Abu Dhabi, vizita făcând parte din programul oficial propus şefilor de stat aflaţi în vizită în Emiratele Arabe Unite. În a doua zi a vizitei oficiale în Emiratele Arabe Unite, şeful statului a vizitat Masdar City, oraş situat lângă Abu Dhabi, axat pe asigurarea unui grad ridicat de sustenabilitate, ca proiect de dezvoltare urbană.

Pe 15 martie, preşedintele Klaus Iohannis a efectuat o vizită oficială la Sofia,  Bulgaria, la invitaţia preşedintelui Rumen Radev.

Aprilie

– Turneu în Brazilia, Chile şi Argentina

Preşedintele Klaus Iohannis a efectuat vizite oficiale în Brazilia, Chile şi Argentina, în perioada 18 – 26 aprilie, obiectivul fiind, conform Administraţiei Prezidenţiale, ”relansarea dialogului la nivel înalt cu statele Americii Latine şi redinamizarea interacţiunilor bilaterale la nivel politico-diplomatic, respectiv sectorial”. Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, vizita în Brazilia a fost prima la nivel de şef de stat în ultimii 23 de ani, iar cea în Argentina, prima vizită la acest nivel în ultimii 30 de ani.

Şeful statului a fost primit de preşedintele Republicii Federative a Braziliei, Luiz Inácio Lula da Silva şi a efectuat o vizită la Muzeul Memorial dedicat Preşedintelui Juscelino Kubitschek de Oliveira, fondatorul oraşului Brasilia. În plus, preşedintele s-a întâlnit cu viceguvernatorul statului Rio de Janeiro, Thiago Pampolha Gonçalves, precum şi cu viceprimarul oraşului Rio de Janeiro, Nilton Caldeira şi a depus o coroană de flori la Monumentul Naţional al Eroilor căzuţi în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, din Rio de Janeiro.

Iohannis a fost primit de preşedintele Republicii Chile, Gabriel Boric şi a anunţat decizia de a înfiinţa în primul lectorat de limba română de pe continentul latino-american, la Universidad de Chile, cu sprijinul Institutului Limbii Române

În Argentina, a fost primit de omologul său Alberto Fernández, fiind semnat şi un memorandum între Ministerul Afacerilor Interne din România, prin Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, şi Agenţia Argentiniană de Cooperare Internaţională şi Asistenţă Umanitară – ”Căştile Albe” din Argentina.

Septembrie

Participare la cea de-a 78-a sesiune a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), la New York

Preşedintele României, Klaus Iohannis a condus, în perioada 18-22 septembrie 2023, delegaţia României la segmentul la nivel înalt al celei de-a 78-a sesiuni a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), care s-a desfăşurat la New York, Statele Unite ale Americii. Preşedintele Klaus Iohannis a zburat fără escală, de la Sibiu spre New York, la Adunarea Generală a ONU, cu un avion închiriat de Administraţia Prezidenţială de la Global Jet Luxemburg, a transmis Boarding Pass.

Octombrie

– Vizite de stat în Republica Portugheză şi în Ungaria

Preşedintele Klaus Iohannis a efectuat, în perioada 6-9 octombrie, o vizită de stat în Republica Portugheză, la invitaţia omologului Marcelo Rebelo de Sousa. Pe 7 octombrie, Preşedintele României a fost primit de Preşedintele Republicii Portugheze la Lisabona. Şeful statului a avut şi o întrevedere cu prim-ministrul portughez António Costa, precum şi discuţii cu preşedintele Adunării Republicii, Augusto Santos Silva, şi membri ai Parlamentului. De asemenea, Klaus Iohannis a vizitat Palatul municipalităţii Lisabona, unde a avut o întrevedere cu primarul Carlos Moedas.

Pe 11 octombrie, preşedintele Klaus Iohannis a efectuat o vizită oficială în Ungaria, la invitaţia preşedintelui Katalin Novák, prima vizită a unui preşedinte român la Budapesta în ultimii 14 ani. ”Vizita are loc în contextul unei dinamici crescute a contactelor la nivel înalt, după vizita oficială efectuată de Preşedintele Katalin Novák la Bucureşti, în septembrie 2022, şi participarea la cel de-al 8-lea Summit al Iniţiativei celor Trei Mări, găzduit de Preşedintele Românei în septembrie 2023”, preciza Administraţia Prezidenţială.

Noiembrie

Turneu prezidenţial în Africa: Kenya, Tanzania, Cabo Verde şi Senegal

Preşedintele Iohannis a plecat într-un turneu, în Kenya, Tanzania, Cabo Verde şi Senegal în perioada 14-23 noiembrie.

Klaus Iohannis s-a întâlnit în Kenya cu preşedintele William Ruto şi a participat la o întâlnire cu directorul executiv al UNEP (Programul Naţiunilor Unite pentru Mediu), la Biroul Naţiunilor Unite din Nairobi. Klaus Iohannis şi soţia sa, Carmen au fost în safari, în timpul vizitei oficiale în Kenya, în Parcul Naţional Nairobi, în cadrul vizitei oficiale în Kenya. Imaginile au apărut pe pagina de Facebook Kenya Wildlife Service.

În Tanzania, liderul român a avut consultări politice cu preşedintele Samia Suluhu Hassan, iar în Cabo Verde, cu preşedintele José Maria Neves, cu preşedintele Adunării Naţionale, Austelino Tavares Correia, cu prim-ministrul José Ulisses Correia e Silva şi cu primarul oraşului Praia, Francisco Avelino Carvalho.

În Senegal, Klaus Iohannis a avut consultări politice cu preşedintele Macky Sall şi a participat la inaugurarea Casei Naţiunilor Unite. Preşedintele Klaus Iohannis afirma pentru Libertatea, în Cabo Verde, despre turneul din Africa, că ”a repus România pe radarul african”. Şeful statului a spus despre cheltuielile cu turneul că va instrui serviciul de presă al Administraţiei Prezidenţiale să dea o informare cu privire la costuri, conform legii. Iohannis afirma, întrebat despre faptul că turneul său în Africa a fost perceput de multă lume din ţară ca vacanţă exotică şi foarte costisitoare, că prin acest turneu a repus „România pe radarul african”. ”Am reluat ceea ce aproape se pierduse, o relaţie extrem de valoroasă între România şi partenerii africani”, arăta şeful statului.

În pofrida anunţului şefului statului, nici de această dată Administraîia Prezidenţială nu a făcut publice costurile deplasării.

Decembrie

– Participare la Conferinţa Naţiunilor Unite privind Schimbările Climatice (COP28) de la Dubai

Preşedintele Klaus Iohannis a susţinut, pe 2 decembrie, la Dubai, în Emiratele Arabe Unite, declaraţia naţională la Summitul Global privind Acţiunea Climatică din cadrul Conferinţei Naţiunilor Unite privind Schimbările Climatice (COP28).

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: