Deșertificarea amenință viitorul agriculturii din România. Fechet: „Vom avea o climă foarte similară cu a Greciei”

Sursa foto: Pexels

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a tras un semnal de alarmă cu privire la pierderea anuală a 1.000 de hectare de teren arabil, din cauza deșertificării din sudul țării. El a avertizat că lipsa unor măsuri urgente ar putea duce la consecințe grave pentru România.

În cadrul unei declarații făcute la Masa Rotundă de Business și Investiții în România, organizată de publicația britanică The Economist, Fechet a evidențiat impactul devastator al acestui fenomen asupra agriculturii și vieții comunităților locale.

Am fost personal în sudul României, în județul Dolj, în județul Mehedinți, și am văzut cu ochii mei cum deșertul înghite pur și simplu suprafața arabilă de acolo. E foarte greu să te gândești măcar cum trăiește o comunitate dependentă de agricultură, în condițiile în care în Sahara Olteniei, așa cum o numim noi, pierdem anual 1.000 de hectare de terenuri arabile, a declarat Mircea Fechet.

Soluția: împădurirea rapidă a zonelor afectate

În lumina acestei situații alarmante, ministrul a subliniat că singura soluție viabilă pentru a combate acest fenomen este împădurirea rapidă a zonelor afectate. El a evidențiat importanța alocării fondurilor de împădurire din Planul Național pentru Redresare și Reziliență (PNRR) către sudul țării, acolo unde este mai mare nevoie de acțiune.

Tot experții ne spun că, dacă nu acționăm rapid, în România, în 20 de ani sau poate puțin mai mult timp, vom avea un climat arid, vom avea o climă foarte similară cu clima Greciei, a avertizat ministrul Mediului.

Consecințe grave asupra agriculturii

Mircea Fechet a subliniat că, în aceste condiții, consecințele asupra agriculturii și altor sectoare economice vor fi semnificative, iar impactul asupra vieții cotidiene a oamenilor va fi profund resimțit.

„Până la urmă nu e nicio bucurie să suferim atât de repede o schimbare atât de profundă”, a concluzionat ministrul.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: