Diplomaţi de top discută la Davos o formulă de pace pentru Ucraina

Sursă foto: Twitter (X)

Ucraina a continuat să îşi promoveze formula sa de pace pentru a pune capăt a aproape doi ani de război cu Rusia, la o întâlnire a consilierilor de securitate naţională din întreaga lume, duminică, la Davos, transmite Reuters.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, care urmează să se adreseze Forumului Economic Mondial (WEF) de la Davos mai târziu în cursul săptămânii, nu a participat la sesiunea de dimineaţă, de deschidere, care a inclus 81 de participanţi din ţări şi organizaţii internaţionale.

Zelenski a fost reprezentat de şeful său de cabinet, Andri Iermak, la discuţiile de duminică, la care au participat şi reprezentantul special al SUA pentru redresarea economică a Ucrainei, Penny Pritzker, precum şi James O’Brien, secretarul de stat adjunct al SUA pentru afaceri europene şi eurasiatice.

Pe măsură ce preocupările cresc cu privire la sprijinul continuu al SUA pentru războiul din Ucraina în timpul unui an electoral, consilierul pentru securitate naţională Jake Sullivan şi secretarul de stat Antony Blinken sunt aşteptaţi să se adreseze WEF, care începe oficial luni seară.

Elveţia, care a găzduit reprezentanţii NSA (Agenţiei Naţionale pentru Securitate a SUA), a declarat că discuţiile de pace din Ucraina au ca scop finalizarea principiilor ”pentru o pace durabilă şi justă în Ucraina”, la nivelul consilierilor de securitate naţională.

Principiile, a spus Elveţia într-o declaraţie de săptămâna trecută, ar trebui să formeze baza pentru următoarele etape ale procesului de pace.

Rolul Sudului Global în discuţiile privind formula de pace ale Ucrainei a intrat în centrul atenţiei la Davos.

Multe dintre ţările nealiniate din Africa, America Latină, Orientul Mijlociu şi Asia, care au rămas în mare parte pe marginea problemei Ucrainei, vor fi reprezentate în staţiunea montană elveţiană în această săptămână.

Nuhu Ribadu, consilierul pentru securitate naţională al Nigeriei, a putut fi văzut participând la întâlnirea NSA.

Iermak a spus că au fost participanţi din 18 ţări asiatice, 12 ţări africane şi 6 ţări din America de Sud.

”Ţările din Sudul Global sunt din ce în ce mai implicate în munca noastră”, a spus Iermak pe contul său de Telegram.

Ucraina, cu sprijinul puternic din partea aliaţilor săi, a spus în mod constant că nu va renunţa până când nu va recupera fiecare porţiune de teritoriu pe care Rusia a luat-o. Cu toate acestea, nu este clar dacă ţările din Sudul Global sunt de acord cu aceasta ca formulă de pace.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL