Directoratul de Securitate Cibernetică avertizează asupra unor tentative de fraudă comise în numele instituţiei

Sursa foto: Pixabay

Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) transmite, joi, o alertă asupra unor tentative de fraudă comise în numele instituţiei. O persoană care se recomandă angajat al DNSC sună potenţialele victime şis e oferă să le ajute să recupereze sume de bani pierdute.

”ALERTĂ: Campanie de fraudă (revictimizare) prin apeluri telefonice realizate prin tehnici de spoofing (mascarea identităţii reale) în care se utilizează identitatea Directoratului. Persoana este contactată de pe un număr de telefon care pare a fi asociat DNSC. În realitate, numărul afişat pe ecranul destinatarului nu este numărul real al apelantului. Pentru a atrage potenţiale victime în capcană, atacatorii folosesc o tehnică numită SPOOFING, în care atacatorul foloseşte tehnologia Voice over IP (VoiceIP) pentru a apela victima, preluarea informaţiilor de contact făcându-se fără acordul instituţie sau persoanei fizice. Este nevoie doar de cunoaşterea numărului de telefon sau a detaliilor de contact ale acestora. Astfel, nu se pot bloca astfel de iniţiative la nivelul furnizorului de servicii telecom”, a transmis, joi, DNSC.

Instituţia precizează că există instrumente online care oferă astfel de servicii de spoofing, de cele mai multe ori în regim de plată pe minut de conversaţie, însă atacatorii nu depind de aceste servicii şi îşi pot crea propriul instrument de acest fel cu resurse relativ limitate.

”Este necesară doar ascunderea numărului iniţial şi înlocuirea lui cu o imagine falsă. Atacatorii se folosesc de această imagine falsă pentru a câştiga încrederea victimei. Atacul începe cu un apel de la o persoană care pretinde că este angajat al Directoratului, folosind numele IONESCU Alexandru, şi afirmă că doreşte să ajute victimele să recupereze sumele pierdute. Solicită apoi următoarele date personale: nume complet, cod IBAN şi ultimele 6 cifre din CNP. În realitate, în spatele apelurilor se află atacatori care impersonează angajaţi DNSC”, a precizat instituţia citată.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL