Dispută PNL-PSD la Puterea Știrilor: „Ar trebui să facă un pas în spate și Turcan!”

Ionut Stroe si Gabriel Zetea

Dispută PNL-PSD la Puterea Știrilor. Invitat în studioul Puterea Știrilor, Ionuț Stroe, purtătorul de cuvânt al Partidului Național Liberal, a avut un schimb de replici acide cu vicepreședintele PSD Gabriel Zetea, pe tema schimbărilor politice care ar trebui făcute în urma dezvăluirilor privind „azilele groazei”.

Zetea a susținut în cadrul emisiunii Puterea Știrilor că Lucian Romașcanu a exprimat poziția PSD atunci când a sugerat public că ministrul Raluca Turcan ar trebui să demisioneze.

În replică, Ionuț Stroe a precizat că nu vede „niciun fel de dificultate, nici măcar de ordin moral, pentru ca Raluca Turcan să-și prezinte demisia în acest moment”.

Gabriel Zetea (PSD): Domnul Romașcanu, când a acceptat poziția de purtător de cuvânt al PSD, nu a făcut-o pe persoană fizică. Lucian Romașcanu vorbește în numele Partidului Social Democrat. Tot ce a spus domnul Romașcanu vine în continuare cu tot ce am spus eu acum. Domnule Stroe a fost întotdeauna extrem de ponderat în declarații și îl felicit pentru acest lucru, însă foarte mulți lideri ai PNL ne-au obișnuit să vorbească în utlima perioadă în partid pe două voci. Una spune domnul Stroe, și spune foarte bine pe anumite subiecte, și alta spun alți lideri ai PNL. Având în vedere poziția acelor lideri ai PNL, care cereau cu foarte multă voluptate demisia miniștrilor PSD, am zis că pe cale de consecință și în mod similar dacă există un ministru al PNL – doamna Turcan – care a semnat în mod direct un act prin care s-a înființat acel centru din Voluntari, a certificat acel lucru, trebuie să plătească. Dacă au răspuns miniștrii PSD și noi astăzi avem puterea morală să cerem sistemului să funcționeze în mod corect, atunci ar trebui să facă un pas în spate și acel ministru al Partidului Național Liberal, în speță dna. Turcan, și Partidul Național Liberal să aibă alături de PSD aceeași tărie de caracter. Să poată să meargă în fața tuturor instituțiilor și să le spună <<Noi ne-am curățat, noi am greșit și voi trebuie să faceți pasul în spate>>.

Ionuț Stroe (PNL): Din păcate, în ultimul timp, au existat mici înțepături, până chiar la atacuri politice reciproce. Vă asigur că Partidul Național Liberal nu-și mai dorește să intre în astfel de discuții, pe astfel de teme. Situația doamnei Turcan e lămurită, de altfel ar fi foarte corect să nu facem confuzie între un document cu un pronunțat caracter tehnic, semnat de doamna Turcan înainte să înceapă activitatea acolo. Practic, ea a avizat din punct de vedere tehnic capacitatea acelui azil, posibilitățile de hrană, de cazare, de găzduire, număr de paturi, lucruri de genul ăsta și activitatea în sine, care practic a demarat și a fost licențiată ulterior semnării acestui document de către dna. Turcan. Ea a explicat public, același lucru o să îl fac și eu, sper că pentru ultima oară, că aceste documente sunt de ordinul
miilor pentru toți cei care își doresc în viitor să fie licențiați într-o astfel de activitate. Deci, n-avea cum dna. Turcan să anticipeze că acolo cineva nu-și va face treaba sau va deschide un centru care să se transforme într-un azil al groazei. Așa că nu văd niciun fel de dificultate, nici măcar de ordin moral pentru dna. Turcan să-și prezinte demisia în acest moment. Cum, la fel v-am spus și voi rămâne în poziția mea indiferent de situație, poate vom avea și noi în viitor situații de genul ăsta, nu trebuie să existe simetrie politică când vorbim de asumarea unor responsabilități sau asumarea vinei. Noi am trecut peste acest moment, indiferent de contrele care au existat.

Gabriel Zetea (PSD): Nu e cazul să fiu mulțumit. Responsabilitatea politică, într-un fel sau în altul, o decide până la urmă electoratul. Administrativ ne interesează împreună să găsim soluțiile, pentru că tot împreună le vom aproba în Parlamentul României, în urma propunerilor pe care le face Ministerul Muncii. Politic, vom răspunde cu toții în fața oamenilor, nu doar la Partidul Național Liberal am făcut referire. Am făcut în mod special referire la USR, pentru că cei mai vocali au fost cei de la USR. Toată această perioadă, USR-ul a cerut demisii, au cerut revoluție într-un întreg sistem, în condițiile în care s-au identificat centre cu mari deficiențe, atât în Sectorul 1, la dna. Clotilde Armand, cât și în Timișoara, dl primar Dominic Fritz. Sunt convins că toate aceste lucruri sunt recepționate de către români și atunci românii, odată din 4 în 4 ani au puterea și avor sancționa pe cei care și-au asumat bărbătește și apoi merg înainte să repare lucrurile sau cei care folosesc dubla măsură în comunicare.

Ionuț Stroe (PNL): Nu dorim să continuăm aceste discuții sau aceste mici atacuri politice, pentru că nu sunt parte a soluției. Soluția, v-am spus, este resetarea întregului sistem. Soluția ține și de zona legislativă, și de zona administrativă și mai mult decât atât, includ aici chiar responsabilități de natură legală, și de natură penală, și de natură administrativă, pentru că sunt oameni care în continuare trebuie să răspundă. Ba mai mult, există anchete la Parchet în legătură cu aceste locuri. Așa că să nu-și imagineze cineva că dacă există câteva demisii politice s-a rezolvat problema, nu problema continuă. Sper să nu ne mai întâlnim cu ea în viitor și să fi învățat ceva din această lecție.

 

Autor

  • Marinela Anghelus

    Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: