Disputa Ciolacu-Muraru. Profesorul Dumitru Borțun: E, de fapt, un conflict între Palate

Sursa foto: Marcel Ciolacu alături de Andrei Muraru, ambasadorul României în SUA, în vizită la Muzeul Memorial al Holocaustului din Washington/ X

Invitat marți în emisiunea Puterea Știrilor, Dumitru Borțun, profesor de Etică în comunicare și Analiza discursului public, în cadrul SNSPA, susține că disputa dintre premierul Marcel Ciolacu, aflat în vizită în SUA, și ambasadorul României peste Ocean, Andrei Muraru, scoate în evidență, de fapt, un conflict între Palatul Victoria și Palatul Cotroceni.

„Este o neînțelegere. Cel puțin asta e varianta domnului premier Ciolacu. Se pare că ambasadorul Muraru s-a grăbit, n-a avut răbdare să fie informat, agenda zilei încă nu era făcută, de aceea nu a fost anunțat în legătură cu programul zilei, iar interpretarea lui a fost că a fost este exclus din delegația oficială și că nu participă la întâlniri. Este o reacție împotriva premierului României care conduce guvernul din care face parte Ministerul Afacerilor Externe de care depinde Ambasada Statelor Unite, cum depind toate ambasadele și consulatele României. Iată, deci, că poate părea o simplă neînțelegere și o reacție nervoasă precipitată.

Pe de altă parte, trebuie să ne punem problema de ce aceste reacții atât de virulente. Pentru că o reacție normală ar fi fost să tacă, să se rezolve problemele in house, sau mai popular, să se spere rufele în familie, nu să ieși cu astfel de declarații belicoase. Iată de ce eu bănuiesc că aici este vorba de un conflict între premier și președinte. Eu cred că premierul într-adevăr răspunde, în calitatea lui de șef al Guvernului, de activitatea Ministerului de Externe. Dar, pe de altă parte, funcția de politică externă, ca și funcția de apărare națională națională intră printre atribuțiile președintelui. Și sunt convins că președintele l-a numit în mod personal pe dl. Andrei Muraru la Washington. Și asta îl face pe dl. Muraru să fie atât de vocal și să îi reproșeze premierului că nu l-a introdus în delegație”, a declarat profesorul Dumitru Borțun, la Puterea Știrilor.

Ciolacu țintește fotoliul lui Iohannis

„Pentru mine este evidentă încercarea lui Ciolacu de a se poziționa în reprezentarea publicului din România, diferitele segmente de electorat, ca un candidat valabil la președinția României. De ce? Pentru că toate atributele pe care și le exercită în ultimul timp sunt atribute de om de stat, nu de om politic.

Omul politic e suficient să facă politica unui partid, chiar în fruntea partidului. Este liderul unui partid care se simte dator să pună la punct alte partide, eventual alți lideri de partid, dar nu să vorbească în numele țării, în numele viitorului națiunii, în numere resursei umane care trebuie pregătite, numele corupției care trebuie stârpite. Genul ăsta de discurs care este tot mai bine structurat la dl. Ciolacu arată de fapt intenția dumnealui și a echipei care îl consiliază de a se profila ca om de stat în principal, nu doar ca om politic”, a mai precizat profesorul Dumitru Borțun.

 

Amintim că Marcel Ciolacu a declarat că, dacă ar fi fost în locul lui Klaus Iohannis, l-ar fi retras de urgență din funcție pe ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru, după reacţia acestuia în timpul vizitei oficiale pe care premierul o efectuează în SUA.

Reacţia premierului vine după ce ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru, a afirmat că a fost exclus de la întâlnirele politice pe care premierul Marcel Ciolacu le va avea în Statele Unite ale Americii şi a declarat, la întâlnirea cu românii din SUA, că rolul său în această vizită s-a încheiat.

Autor

  • Marinela Anghelus

    Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL